Неделя, 29 Септември 2024

Международни експерти се събраха в РУ за проект MARGISTAR

Международни експерти се събраха в РУ за проект  MARGISTAR
Публикация   28 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     39

Проектът на програма COST на Европейския съюз обединява учени от Европа и Азия

 

         В зала „Сименс“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се проведе работна среща по научноизследователския проект COST ACTION CA21125 - Европейски форум за съживяване на маргинализирани планински райони (MARGISTAR), финансиран от програма COST на Европейския съюз.

        Проектът на програма COST на Европейския съюз обединява учени от Европа и Азия, които работят безвъзмездно за съживяването на маргинализираните планински район.

Срещата откри доц. д-р Даниела Йорданова - Ръководител Център за кариерно развитие в Русенския университет, като приветства участниците с „Добре дошли“.

        Във форума се включиха над 40 експерти от Европейския съюз, Албания, Турция, Босна и Херцеговина и Косово. Те представиха практически решения и добри практики в областта на регионалното развитие и съживяването и развитието на маргинализираните региони.

В рамките на събитието се проведе дискусия между изследователи и представители на заинтересованите страни от местното самоуправление, администрацията, неправителствения сектор и експерти. Бяха обсъдени стратегии за насърчаване на икономическото и социалното развитие в отдалечените планински райони.

   Проектът MARGISTAR разглежда комплексните взаимовръзки между природните, социалните и икономическите процеси в планинските райони. Той поставя акцент върху редица екологични, социални и политически предизвикателства, пред които са изправени тези региони, като слабо териториално сближаване и небалансирани екосистемни услуги.

   Ключова инициатива в рамките на проекта е онлайн платформата FAIRWAY в Европа, която служи за свързване на членовете на MARGISTAR с ключови планински заинтересовани страни, политици и изследователи. Платформата, достъпна на адрес https://fairway.margistar.eu/, ще бъде активно използвана през следващите три години за подкрепа на гражданските организации и специалистите, ангажирани в развитието на планинските райони. Целта е да се създаде възможност за онлайн диалог и сътрудничество, което да подпомогне устойчивите трансформации в тези райони.

   Проектът MARGISTAR и платформата FAIRWAY са стъпка напред в усилията за справяне с предизвикателствата на маргинализираните планински региони и създаване на по-силно териториално сближаване в Европа.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още