Петък, 27 Септември 2024

Заловиха извършителите на три престъпления в Ценово, подозират ги в ОПГ с други участици в други обири в няколко области

Заловиха извършителите на три престъпления в Ценово, подозират ги в ОПГ с други участици в други обири в няколко области
Публикация   27 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     54

Десетки служители на МВР структурата - оперативни, така и разследващи полицаи, охранителен състав и най-вече групи за задържане са били ангажирани ежедневно от началото на септември

   Снимка: Румен Николаев 

На 27.09.2024г. се проведе съвместен брифинг на Районна прокуратура – Русе и ОД на МВР – Русе. В него взеха участие Ирена Костадинова – административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Русе, Светослав Великова – заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Русе, Венислава Йончева – прокурор в Районна прокуратура – Русе, Ангел Папалезов – Началник отдел „Криминална полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ и Пламен Първанов – директор на ОД на МВР – Русе. По време на брифинга представителите на медиите бяха запознати със следното: 

   Районна прокуратура – Русе е привлякла в качеството на обвиняем С.Р. на 39 години и А.С. на 41 години за извършени от тях на 18.09.2024г. в съучастие опит за кражба на пари от банков клон в с.Ценово, обл.Русе (престъпление по чл.195, ал.1, т.3, 4 и 5 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК), кражба на лек автомобил от същото населено място (престъпление по чл.195, ал.1, т.4, 5 и 12 вр. чл.194, ал.1 от НК) и палеж на откраднатия автомобил в землището на с.Стърмен, обл.Русе (престъпление по чл.330, ал.1 вр. чл.20, ал.2 от НК).

С постановления на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Русе обвиняемите са били задържани за срок до 72 часа, а впоследствие по искане на Районна прокуратура – Русе, Районен съд – Бяла е взел спрямо всеки един от тях мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Съдебният акт е обжалван от обвиняемите и предстои разглеждане на жалбите им от Окръжен съд – Русе. 

   Прокурор Ирена Костадинова обясни, че двамата са криминално проявени и вече са били осъждани за кражби и грабежи. "Предполагаме, че се касае за организирана престъпна група, като събираме активно доказателства. Налице е информация, че те са извършили множество криминални деяния на територията и на други населени места в България - кражби и грабежи, като в много от случаите са носили оръжие", каза още районният прокурор на Русе. Тя обясни, че прави впечатление високата организация на тяхната престъпна дейност и полагане на много усилия за укриване и за заличаване на следи.

   Директорът на русенската полиция старши комисар Пламен Първанов каза, че двамата са известни на органите на реда. "Продължаваме работата за дейността на тези лица за извършване на други престъпни деяния както на територията на област Русе, така и на територията на други области на страната под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция", посочи Първанов. 

   Комисар Ангел Папалезов - началник на отдел "Криминална полиция" към Главна дирекция "Национална полиция", заяви, че информация за престъпната дейност на двамата е постъпила през пролетта на тази година. "Те са от района на Плевен, като имаха и съучастници от района на Ловеч. Извършват престъпления на територията на цяла Северна България, като в даден момент се прехвърлят и в Южна България - в областите Пловдив, Стара Загора, Сливен", каза комисарят. Той коментира, че към момента не може да се каже колко души са съпричастни към престъпленията на задържаните. "Прави се анализ. Чакат се много експертизи да станат готови, включително видео-технически, биологични, на оръжия и на иззети веществени доказателства от самите местопрестъпления", каза още комисар Папалезов. 

   Той обясни, че при проследяването на двамата арестувани съдействие са оказали областните дирекции на МВР в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и най-вече в Русе. "Тези лица можеха да бъдат задържани в момент на извършване на престъпление на територията на всяка една от тези областни дирекции. Служители от тези областни дирекции всяка вечер излизаха на терен, за да бъдат готови да задържат лицата при евентуална тяхна престъпна дейност. Излизали сме последните два месеца всяка вечер. Това са десетки служители - както оперативни, така и разследващи полицаи, охранителен състав и най-вече групи за задържане, защото знаехме, че тези лица ходят въоръжени и са готови във всеки момент да използват и огнестрелно оръжие - както срещу охранители на обекти, които са набелязали като потенциални цели, така и към служители на реда, които биха се опитали да ги задържат или да възпрепятстват тяхното оттегляне от самите обекти", обясни комисар Папалезов. 

Към настоящия момент по делото са извършени множество и различни действия по разследването – разпитани са свидетели, извършени са претърсвания и изземвания, както и огледи на места и вещи, назначени са множество експертизи, част от които вече са изготвени.

Комисар Папалезов благодари на областната дирекция на МВР в Русе, на Районната и на Окръжната прокуратури за прояверия професионализъм и съдействие.

По делото се събират доказателства за съпричастност и на други лица към горните престъпления, както и доказателства за извършени престъпления от двамата обвиняеми в други населени места в страната. Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура – Русе, като по делото предстои извършване на още процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначаване на експертизи и други.

 

 

 

Тагове : престъпления ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha