Петък, 27 Септември 2024

Лекарите на Медика спасиха от отрязване десните ръце на двама млади пациенти

Лекарите на Медика спасиха от отрязване десните ръце на двама млади пациенти
Публикация   26 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     96

Два екипа от съдов хирург, ортопед и анестезиолог-реаниматор оперираха единия мъж 3 часа, при другия интервенцията продължи 5 часа

   Специалистите на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ спасиха десните ръце на двама пациенти, докарани с линейки на ЦСМП от съседна област. Приети са в болницата с голяма кръвозагуба заради прекъснати кръвоносни съдове по средата на дясна предмишница, с разкъсани мускули и сухожилия, поради което са се наложили спешни операции.

   Два екипа от съдов хирург, ортопед, анестезиолог-реаниматор, начело съответно с д-р Илко Георгиев и д-р Красимира Йорданова са успели да възстановят прекъснатото кръвоснабдяване и двигателните функции на десницата на пострадалите. Тъй като двете големи артерии, които хранят тъканите на ръката, са били буквално срязани, единственият шанс за нейното съхранение е била сложната и бърза интервенция. В противен случай двамата млади мъже, единият 20-годишен, другият – на 42, са щели да загубят дясната си ръка.

   Както обясниха съдовите хирурзи, в подобни ситуации златният стандарт е да се действа до 5-тия час, най-късно до 8-ия. В противен случай крайникът некротизира и трябва да се отреже.

   При пациента на д-р Йорданова кръвоносните съдове били срязани, като с гилотина, което позволило съединяване и зашиване на съдовете, след което ортопед се заел с разкъсаните мускули и сухожилия. Операцията продължила цели 3 часа.

   Още по-тежък е бил случаят, който поел д-р Илко Георгиев, защото за да възстанови ръката на 20-годишния мъж, той трябвало да експлантира вена от крака  на пациента и да я имплантира в артерията на ръката. Заради това операцията продължила над 5 часа.

   Добрата новина е, че след 5-дневен престой в болницата пациентите са изписани с възстановена двигателна активност и без данни за исхемия на ръката, поясняват д-р Георгиев и д-р Йорданова. 

   Въпреки че въпросните пациенти са се оказали от едно също населено място, тежките травми, които са получили, са били резултат от два различни битови скандала, състояли се съответно в събота и неделя. По време на свадите афектираните мъже са счупили прозорците на къщите, където са се разиграли драматичните събития и парчета стъкла са станали причина за опасните последствия. Това, че те са докарани навреме в МЕДИКА и по спешност са оперирани от висококвалифицираните екипи на болницата, е голям шанс за тях.  

   Съдовите хирурзи на университетската болница коментират, че най-често в почивните дни идват пострадали при битови инциденти. Понякога тежките травми са следствие на неправилна употреба на машини и инструменти. „В такива случаи трябва да се знае, че навременната медицинска помощ може да спаси човешки живот и да намали риска от усложнения и загуба на крайници“, коментират д-р Йорданова и д-р Георгиев.  Съветват хората да бъдат отговорни към своето и на близките си здраве.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още