Петък, 27 Септември 2024

Да не се свири на тънката струна на българина при необосновано искане на публични средства, скочи Росица Георгиева на заседание на ОбС

Да не се свири на тънката струна на българина при необосновано  искане на публични средства, скочи Росица Георгиева на заседание на ОбС
Публикация   26 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     139

Според предложения бюджет по проекта излиза, че за един работен ден в месеца лекторът ще получава 574 лева!”

   Общинският съветник от групата на ГЕРБ Росица Георгиева защити принципна позиция относно изразходването на публични средства по точката от дневния ред на заседанието на общинския съвет, която предлага одобряване на Споразумение за сътрудничество за подготовката и изпълнението на Проект „Неделни и летни образователни занимания за деца и младежи в град Русе“.

   Сдружение „ТЕОСИС“ е разработило проект за изграждане на активно младежко гражданство в Русе и региона. За изпълнението му са необходими 14 180 лева. Според подписано споразумение за общинско сътрудничество, Община Русе ще финансира дейностите по проекта с 8 780 лева.

   Росица Георгиева разкритикува така предложения проект: „Предложението не е добре обосновано, няма разчет на дейностите, които ще се извършват, нито добра финансова обосновка. Липсва и отчет за изразходваните средства, получени миналата година. Освен това дейностите, които предлагате, напълно дублират Религия и Русезнание, за които Община Русе изразходва не повече от 8000 лева на година. Според предложения бюджет по проекта излиза, че за един работен ден в месеца лекторът ще получава 574 лева!”, каза Георгиева и даде за пример учителите по Религия и Русезнание, които за един  лекторски час получават възнаграждение 10.15 лв. Като недостатък на проекта тя посочи и големия диапазон на възрастта на децата от 6 до 18 години, а заниманията трябва да са съобразени с възрастта на участниците.

   В заключение на дебатите Росица Георгиева подчерта: „Аз не съм против този проект, не ме разбирайте грешно, но не искам да се злоупотребява с публични държавни средства.” Тя насочи критиката си към  Маруся Цветанова, която е разработила проекта, като изрази мнение, че свирейки на тънката струна на българина, се подвежда както общинската администрация, така и Русенска митрополия.

   Георгиева предложи точката да се изтегли и да се отложи за следващата сесия, като до тогава се направи във вид, подходящ за използването на публични финансови средства на данъкоплатците, защото освен БПЦ и други вероизповедания могат да искат подкрепата на неделни и летни образователни занимания.

След интензивни дебати точката беше отложена за следващата сесия на Общински съвет-Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha