Петък, 27 Септември 2024

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Евроатлантиците са при Делян Пеевски, хората на Доган мълчат за Украйна

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Евроатлантиците са при Делян Пеевски, хората на Доган мълчат за Украйна
Публикация   25 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     159

Лидерът на коалиционния партньор на ГЕРБ обясни, че има лоши спомени от ДПС от времето на почетния председател

   Лидерът на СДС, дългогодишният коалиционен партньор на ГЕРБ, Румен Христов прокара ясна разделителна линия на предпочитанията си в конфликта между двата кръга в ДПС. Той обясни в сряда сутрин пред бТВ, че евроатлантиците са при Делян Пеевски (като за пореден път възхвали евроатлантизма на санкционирания от САЩ и Великобритания за корупция депутат), а хората около Ахмед Доган мълчали за войната в Украйна.

    "Евроатлантиците са при Делян Пеевски?", попита го водещата Мария Цънцарова.

   "Ами, да. Аз не съм чул г-н Доган по отношение на войната в Украйна. Той не е казал и една дума, не се е определил. Ето сега ще води две листи. Хората, които отидоха в тази група на независимите, нямат много ярки позиции по отношение на това, което се случва в Украйна", разясни Христов.

   "Ако гледам заявките, които бяха давани ежедневно в сегашния парламент, освен ГЕРБ-СДС, проевропейски настроени са ПП-ДБ и ДПС – това, което остана и позициите на Делян Пеевски по отношение на войната в Украйна, реакцията му по отношение на РСМ“, посочи още лидерът на партията, верен коалиционен партньор на ГЕРБ.

По думите му от групата около Ахмед Доган не е чул нищо по отношение на „агресора Русия и войната в Украйна“ и там има „едно мълчание“.

   "Никакъв коментар няма за това, което се случва в Украйна", продължи той.

   На забележка, че всичките 47 от групата на ДПС са гласували в подкрепа на решения за даването на помощ на Украйна, той отговори, че това е било така "до момента, в който се разцепиха".

   Попитан какви решения са вземани в парламента за Украйна след разцеплението, от които са станали ясни позициите на групата около Доган, Христов обясни, че "в малкото време, в което те се разделиха, не сме вземали такива решения."

   "Но не съм чул от трибуната на Народното събрание да се каже нещо срещу агресора Русия и войната в Украйна. Има едно мълчание".

   След което добави:

   "Ако питате мен, аз имам много лоши спомени от това, което ДПС, водено от г-н Доган натвори по време на този т. нар. преход - и свалянето на демократичното правителство на Филип Димитров, неподкрепата на Петър Стоянов и изборът на Георги Първанов, и съвсем наскоро негласуването на едно проевропейско правителство начело, на което беше Росен Желязков"

   Това бе правителството, което ГЕРБ не съвсем охотно предложи, не мина и заради неподкрепата от част от депутатите от ПГ на ДПС и на практика след този епизод започна видимият публично процес на разцепление в Движението.

  Разделителната линия, очертана днес от Румен Христов, която определя, според него, двете групи в ДПС - на евроатлантици, водени от Пеевски, и на другите около Доган, беше изведена вече вчера отново лично и от самия "феномен", вече по-известен като "момчето" (според определенията на почетния председател).

   "С приключилата днес регистрация на кандидатските листите за предстоящите парламентарни избори стана ясно едно - днес бе затворена срамната страница и прерязана пъпната връв на ДПС с комунистическите тайни служби и Москва.

„   ДПС - Ново начало влиза в предизборната надпревара без онези, които 34 години използваха партията и общността за постигане на личните си цели и потребности, превръщайки партията в клиентелистка. ДПС без ДС! Това е новото начало", обяви Пеевски, цитиран от пресцентъра му, като тезите му в немалка степен се припокриват с днешните позиции на Христов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още