Сряда, 25 Септември 2024

С народна музика, питка и здравец Русенският университет посрещна 70 чуждестранни студенти по програма ЕРАЗЪМ+ за зимния семестър

С народна музика, питка и здравец Русенският университет посрещна 70 чуждестранни студенти по програма ЕРАЗЪМ+ за зимния семестър
Публикация   25 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     42

Русенският университет разширява своите партньорства и посреща студенти от пет нови университета

   В зала 2.101 на Русенския университет се състоя церемонията по официалното посрещане на чуждестранните студенти по програма Еразъм+, които ще се обучават през зимния семестър на академичната 2024/2025 година. Това са 70 студенти по програма Еразъм+ от 22 университета от 10 държави – Грузия, Италия, Испания, Йордания, Малайзия, Мексико, Румъния, Сърбия, Турция и Франция. Те ще се обучават в университета за един или два семестъра. Това е най-големият брой входящи студенти за зимен семестър, които университетът е приемал по тази програма. През същия период на миналата академична година бяха посрещнати 62 студенти от осем държави.

        С българска народна музика, питка с шарена сол и здравец българските студенти, облечени в традиционни носии, посрещнаха своите нови колеги.

    Срещата откри зам.–ректорът по Международно сътрудничество доц. д-р Галина Иванова, която приветства всички с „Добре дошли!“ и им пожела успех.

   Приветствие към чуждестранни студенти по програма ЕРАЗЪМ+ отправи ректорът проф. д-р инж. Генчо Попов.

„Убеден съм, че ще имате време да се запознаете с традициите и обичаите на българите, да опознаете прекрасния град Русе, нашата природа и културно-историческо наследство. От името на академичното ръководство ви пожелавам прекрасни преживявания в България и в Русе“, каза в приветствието си към чуждестранните студенти ректорът.

   Доц. д-р Галина Иванова запозна студентите със структурата на университета, организацията на учебния процес и им даде информация за тяхното обучение.

   През този семестър Русенският университет посреща няколко големи групи студенти. Най-голямата група е от Испания – 29 студенти от 10 университета. Групата от един университет с най-много представители е от ЕСЕ, Париж, Франция – 13 студенти. Значителна е и групата от Румъния - 20 студенти, от които 12 са от Националния университет за наука и технологии „Политехника“ Букурещ - Университетски център Питещ, и 8 от Военноморска академия „Мирча чел Бътрън“, гр. Констанца, Румъния.

   Забелязва се нарастване на броя на студентите, които избират да се обучават за цяла година – 19 в сравнение с 12 през предходната академична година. За трета поредна година се наблюдава положителната тенденция студенти, планирали да се обучават само за един семестър, да се уверят в добрите условия на обучение и да пожелаят да удължат престоя си с още един семестър.

   Радостна е новината, че Русенският университет разширява своите партньорства и посреща студенти от пет нови университета от: Мексико, Италия, Испания, Сърбия и Турция, с които досега не е осъществяван обмен на студенти по програма Еразъм+.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha