Сряда, 25 Септември 2024

Инвестиционна концепция, която изпреварва бъдещето, стартираха общините Сливо поле и Кубрат

Инвестиционна концепция, която изпреварва бъдещето, стартираха общините Сливо поле и Кубрат
Публикация   25 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     126

Използването на отделената от производството остатъчна енергия от „Астра Грийнплант“ ЕООД за отопление на публични сгради се определя като уникално за страната

   Начало на  изпълнение на обществена поръчка (ОП), спечелена с конкурс от Български Енергиен и Минен Форум /БЕМФ/ бе дадено днес  и официално подписване на договор за изпълнение между Община Сливо поле (водещ партньор на ОП) и Българския енергиен и минен форум БЕМФ.

   Това е „Разработване на инвестиционна концепция в рамките на договор по инициативата Европейско градско управление/EUCF/"

   Общините Сливо поле и Кубрат са във фокуса на концепцията в сферата на енергийната ефективност. Очаква се тя да даде възможност с четирите си компонента за значителни икономии при потреблението на електроенергия в публичния сектор.

     „Докато стигнем дотук е извървян много дълъг път от контакти, писма, размяна на мнения и становища“, каза от своя страна кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов. Той също сподели, че подобен мащабен проект ще има реален социален ефект, особено в по-малко населено място.

    С иновативната инвестиционна концепция се запозна и областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той посочи, че подобни проекти са действително полезни за обществеността и имат голям социален ефект в населените места, където се реализират.

 Кметът на Сливо поле Атанасов и заместник-кметът на Кубрат Женифер Пойраз подписаха договор за разработване на Концепцията.

   В рамките на Концепцията, която се реализира като част от европейската програма EUCF (European City Facility), първоначално на база редица проучвания ще се разработи инвестиционна програма. Тя ще послужи за създаването на план за предстоящите инвестиции.По единия кмпонент се предвижда през следващите 3 години да се изградят фотоволтаични паркове в двете общини. Всеки от тях ще е с мощност от около 400 кВт, което означава, че произведената електроенергия на годишна база ще бъде в размер на около 1 120 000 кВтч/год., което ще спестява по над 220 000 лева на годишна база.

  Друг компонент предвижда подмяна на уличното и сградно осветление. Във всяка от общините се предвижда да се сменят по около 5000 лампи. Става дума за подмяна на 2500 улични лампи с мощност от 90 вата с лед лампи от 20 вата, както и 2500 лампи в сгради със средна мощност 32 вата. Там се предвижда да се поставят лед лампи от 7 вата. Така планираната икономия на средства, разходвани за ел. енергия за осветление ще се намали с около 310 000 лева на годишна база.

   Предвижда се по трети  компонент още саниране на общински и жилищни сгради с обща разгъната площ от около 113 000 кв.м. П 

   Замяна на дизеловото гориво, въглищата, дървата и електроенергията, използвани за отопление на общински сгради с топлинна енергия от индустриален партньор – „Астра Грийнплант“ ЕООД.  Това ще доведе до икономия на средства в размер на около 264 000 лв/год. Идеята е излишната топлоенергия от производството в предприятието да се предава на Общината, за да се отопляват общински сгради /училище, поликлиника, полиция, детска градина/.    На въпрос на Акцент.БГ какъв ще бъде капацитетът на свободната топлинна енергия управителят на дружеството Светослав Сунгуров заяви, че в момента се правят изчисления и е рано да се дават прогнозни цифри. Предстоят сериозни изчисления, изготвяне на правен анализ, а това изисква време.

   Това е уникално за страната, защото досега фокусът е бил върху други източници на енергия, като най-вече фотоволтаици. В този случай отделената от производството енергия ще даде възможност за отопление на публични сгради.  

 За да бъде успешно и максимално ефективно постигането на целите кспертите препоръчват създаване на "Ютилити център"на общинско ниво с участието на субекти, участващи в процесите на събиране на отпадъци, третирането им и потребление на енергия.

   Важно е да се отбележи, че за посочените инфраструктурни дейности по-горе /четирите компонента на посочената по-горе концепция/ все още не е осигурено финансиране. Такова ще бъде търсено след изготвянето и одобрението на концепцията.

   Проектната идея се разработва от видни национални експерти от Българския енергиен и минен форум. Сред тях са Иван Хиновски, Еленко Божков, Любомир Димитров, както и изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.

    След официалната церемония бе посетена производствената площадка на фирма "Астра Грийнплант" ЕООД гр. Сливо поле, където участниците се запознаха с възможностите за оползотворяване на отпадна топлина, която да послужи за топлофициране на обществени сгради в града и опита на фирмата в използването на биомаса за получаване на енергия. Управителят Сунгуров показа и парокотелната централа и складовото стопанство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още