Сряда, 25 Септември 2024

Асен Василев: Посланието ни е много просто – в последните 3 години провеждахме икономическа политика по-различна

Асен Василев: Посланието ни е много просто – в последните 3 години провеждахме икономическа политика по-различна
Публикация   25 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     64

   В предаването „Още от деня" по БНТ Асен Василев каза, че листите са редени така, както и миналата година със съвсем малки промени.

   Това, което се постарахме да направим е в листите да вкараме доста повече граждански лица, да имаме присъствие от лекарското, от учителското съсловие, тъй като от няколко години работим последователно и в двете области - и в образование, и в здравеопазване, за да се подобри и качеството и финансирането.

   "Първата стъпка беше финансирането, втората стъпка, разбира се, е качеството. Имаме също така и някои интересни попълнения, като например господин Паникиян, който е председател на настоятелство на Арменската църква, влезе в листа в София и в Пловдив. В Кърджали имаме водач, който е местен, господин Сабахтин Гюкче, който е подкрепен от всичките изселнически организации на българите в Турция. Така че имаме от гражданския сектор хора, които се включиха, опитваме се максимално да разширим представителство в тези листи", поясни Василев.

   „Това, което се постарахме да направим е в листите да вкараме повече лица от гражданското общество, от лекарското и учителското съсловие, за да се подобри и качеството, както и финансирането.

   Имаме коалиционно споразумение за явяване на изборите, при нас листите тръгват отдолу нагоре, заяви Василев. „Одобряват се листите от Национален съвет. Всяка област от страната си издига кандидати и при нас специално има доста промени във водаческите лица".

   Посланието ни е много просто - в последните 3 г. провеждахме икономическа политика по-различна и тя направи баланс на инвестициите, допълни още Василев. „Видяхме повишаване на доходите. Голямата ми гордост като финансов министър е, че инвестициите в човешкия персонал помогна на младите семейства да имат повече деца".

Тази икономическа политика направи баланс на инвестициите - да не се инвестира само в инфраструктура, а да се инвестира и в хора, подчерта Василев и допълни:

    "Видяхме доста голямо повишаване на доходите. За първи път не сме последни по доходи в ЕС. Предпоследни сме. Това не е голяма хвалба да си предпоследен от 27 държави, но все пак отлепихме от дъното. Голямата ми гордост като финансов министър е, че тези инвестиции в човешкия капитал, в хората на страната, през образование, през здравеопазване, през доходи, през примерно данъчния кредит за млади семейства, през безплатните учебници за децата в училище до 12-ти клас, през това да има помощи за първия учебен ден - всичко това помогна на младите семейства да имат повече деца. Ако погледнете демографската картина миналата година, имаме 46 000 човека повече, които са дошли в България, отколкото са напуснали, един град се е заселил в България. Имаме 600 деца повече от предишната година."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha