Вторник, 24 Септември 2024

Инженери: Ще бъдат изготвени подробни технологични планове за залесяване с местни видове

Инженери: Ще бъдат изготвени подробни технологични планове за залесяване с местни видове
Публикация   24 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     68

Над 170 хил. декара, държавни горски територии бяха засегнати от горски пожари

        Министерство на земеделието и храните и държавните горски предприятия ще изготвят "План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии" до края на месец октомври. През годината на територията на страната са възникнали над 500 пожара, които са засегнали частично или напълно 170 хиляди декара гори. Инж. Альоша Даков, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие, и инж. Тихомир Крумов, Асоциация „Общински гори“, коментират в ефира на "Добро утро, Европа".

   "Свидетели сме на едно изключително горещо лято отминало с огромен брой горски пожари. Над 170 хил. декара, държавни горски територии бяха засегнати от горски пожари. От тях 10% са върхови горски пожари. Това означава, че гората е напълно унищожена. Горели са целите стъбла на дърветата. Конкретните мерки са свързани с почистване на опожарените площи, за да не се допусне развитие на насекомни вредители, които да засегнат и здрави горски територии. Ще бъдат изготвени подробни технологични планове за залесяване с местни видове", заяви Даков

   "Една така добра практика, изградена в годините, е да работим с доброволци, с млади хора, със служители на различни институции, фирми. В партньорство с тях създаваме нови гори. Помагат и за отглеждането на създаваните новозалесени гори. Конкретно планът ще бъде представен в рамките на месец октомври. Разчитаме и на партньорство с научни организации като Лесотехнически университет и Институт за гората", допълни той.

   "Мероприятията, които ще се проведат съгласно плана, са именно да се махне тази увредена дървесина, която е напълно загинала. След това да се извърши залесяване на тези територии. В някои местообитания може и да се самовъзобнови, но това отнема доста години. Това е един дълъг процес на възстановяване, който е свързан и с много лесовъдски мероприятия по отглеждане, стопанисване на тези горски територии, за да се получи това нещо, което е загубено към момента", подчерта Крумов.

   "За съжаление стават все по-немърливи хората. Затова трябва една хубава кампания, която мога да кажа, че Министерството на земеделието и храните също поде. Работят доста с младите хора. Трябва повече медийна кампания, която да се засили и да се обостри вниманието на цялото население. Общините смятам, че се справят към момента с информираността на населението, тъй като се провеждат информационни кампании на местно ниво. В повечето случаи няма такъв национален отзвук, но всяка една община предприема ежегонно действие за превенция", посочи той.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha