Понеделник, 23 Септември 2024

Оранжево, еклектика на стилове са акцентите за сезон пролет/лято 2025 .... и огромни очила-маска

 Оранжево, еклектика на стилове са акцентите за сезон пролет/лято 2025 .... и огромни очила-маска
Публикация   23 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     63

Готовата мода флиртува с висшата

Седмицата на модата в Милано, която приключи в неделя, разкри тенденциите в дамската мода за сезон пролет/лято 2025 г. - доминиращо оранжево, смесване на стилове и огромни слънчеви очила-маска са сред акцинтите, съобщава АФП.

   Оранжевото е новото черно

Оранжевото във всичките си разновидности беше на почти всеки подиум в Милано. Цветът сякаш се утвърждава като нов основен нюанс за италианските модни къщи. На дефилето на „Прада“ оранжевото предизвика сензация в анораците, в обувките и в ретро полите от 50-те години.

   При „Роберто Кавали“ изображения на залези в родната Месина на артистичния директор Фаусто Пулиси придадоха златни отблясъци на колекцията, посветена на морето и Сицилия. В колекцията ready-to-wear на „Ферари“ прочутото червено на автомобилния производител премина в топло оранжево, съчетано с кафяво, за шикозна мода. При „Ферагамо“ оранжевото бе доминантно при обувките или пък надиплено в малки кожени рокли. При „Ботега Венета“ ярки оранжеви акценти „прерязваха“ големите едноцветни рокли. Марко де Винченцо за „Етро“ го използва при своите парео-шалове в кашмирени шарки, комбинирани с къси блузки.

Готовата мода флиртува с висшата

Видяхме много пера, бродерии, перли и кристали, истинска ода за майсторството на големите модни къщи, което понякога доближава визията на прет-а-порте до висшата мода, а не до уличното облекло. Дали това е достатъчно, за да оправдае рязкото покачване на цените на някои модели?

При „Фенди“ Ким Джоунс е приел това за свое кредо. „В подобен контекст хората търсят специални неща, а не такива, които всеки може да си позволи“, казва новият творчески директор на "Фенди". Нeговата колекция е посветена на детайла и щателното прилагане на пайети, микрокристали и микроперли в духа на 20-те години на миналия век.

    Бикини, воали и чорапогащи

Тенденцията не е нова за тази година, но като че ли продължава. На модните подиуми дизайнерите продължават да предлагат бикини или мини-къси панталонки. Те често са комбинирани с прозрачни воали, както при „Фенди“, или са на райета - както при „Прада“, а защо не и комбинирани с мрежеста рокля - както при „Кавали“ и „Етро“. При „Макс мара“ шикът е да ги носите с класическа бяла риза. „Долче & Габана“ отдадоха почит на американската певица Мадона с изобилие от корсети със заострени чашки. „Прада“ слага колани на чорапогащи, които се превръщат в панталони. „Ферагамо“ заимства естетика от света на танците, като дефилира с модели в бодита и чорапогащи.

   Еклектика: Aнорак или грубо яке върху вечерна рокля

Смесването на жанрове и контрастите винаги са вълнували дизайнерите. През следващия сезон луксозното, скъпото и шикозното се съчетават с груби якета, анораци или обемни елеци без ръкави. Ефектът на халат е хит при „Фенди“ или „Етро“, които наслагват малки суитчъри с качулки върху вечерни рокли. При „Прада“ буржоазната рокля с пера се носи с анорак. В „Ботега Венета“ Матийо Блази подправя класическите си силуети с аксесоари като розова ученическа раница или чанта за пазаруване.

   Аксесоарът на идното лято са огромни очила-маска

Слънцето и вредното му въздействие върху кожата ни приканват да се предпазваме още повече - модата ни предлага идното лято да преминем към слънчеви очила-маска. При „Прада“ те изглеждат като маски на супергерои. Силно нахлупени шапки и кепета се комбинират с „авиаторски“ тип обгръщащи очила. Мега-очилата на „Ферари“ са спортни, а тези на „Емпорио Армани“ са кръгли и ретро.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha