Понеделник, 23 Септември 2024

ЕК отпуска 10,9 милиона евро на България за земеделските производители, пострадали от сушата

 ЕК отпуска 10,9 милиона евро на България за земеделските производители, пострадали от сушата
Публикация   23 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     66

Страната ни ще поиска спиране на вноса на яйца от Украйна

   Европейската комисия ще отпусне 10,9 милиона евро на България за подпомагане на земеделските производители, пострадали от сушата през лятото, която засегна културите, засети през пролетта, най-вече царевицата и слънчогледа.

   Брюксел отпуска средства и за земеделските производители в Румъния, Италия, Естония и Германия. Общата сума за всички държави е 119,7 милиона евро и е от селскостопанския резерв.

   Германия ще получи 46,5 милиона евро, Естония 3,3 милиона евро, Италия 37,4 милиона евро и Румъния 21,6 милиона евро. България и останалите държави ще могат да допълнят помощта от Брюксел с до 200% от националните фондове.

   След като бъдат приети, националните органи ще трябва да разпределят тази помощ до 30 април 2025 година и да гарантират, че земеделските стопани са крайните бенефициенти.

   Съответните държави членки ще трябва също така да уведомят Комисията до 31 декември тази година за подробностите относно изпълнението на мерките, по-специално относно критериите, използвани за определяне на отпускането на индивидуална помощ, планираното въздействие на мярката, прогнозите за плащанията с разбивка по месеци до края на април и равнището на допълнителната подкрепа, която трябва да бъде предоставена.

   Уведомлението следва също така да включва действията, предприети за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

   През юли част от селскостопанския резерв беше предоставен на Австрия, Чехия и Полша, които бяха изправени пред сходни неблагоприятни климатични явления, както и на Португалия, която беше изправена пред сериозни смущения на пазара в случая на винопроизводителите.

   В Брюксел днес заседават министрите на земеделието на страните от Европейския съюз. Очаква се българският служебен министър на земеделието Георги Тахов да поиска спиране на вноса на яйца от Украйна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha