Хиляди жадни посетители се отправиха към свещената територия на Терезиенвизе, за да си поръчат бира на първия ден от Октоберфест. Прочутият фолклорен фестивал стартира за 189-и път, като се очаква в 16-те дни на събитието да се включат близо шест милиона посетители. Кметът на Мюнхен Дитер Райтер даде официален старт на събитието по обяд, когато постави кранчето на първата бъчва.

    Озафт е отворен. Наздраве за един мирен Октоберфест.  Дитер Райтер - кмет на Мюнхен

На място посетителите коментираха засилените мерки за сигурност - и повишените цени на питиетата.

   Чувстваме се в безопасност тук. Има сигурност навсякъде. Цените са доста високи, но Октоберфест е само веднъж годишно.   Ангелика Райнл, посетител

    Празникът продължава до 6 октомври и включва засилена охрана след смъртоносното нападение с нож в Золинген, град на около 470 км северозападно от Мюнхен. При насилието на 23 август загинаха трима души, а други осем бяха ранени. Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, без да посочва доказателства. Първият Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на престолонаследника Лудвиг Баварски с Тереза Саксонска. Мястото на събитието, поляна в покрайнините на Мюнхен по онова време, е наречено „Theresienwiese“ в чест на булката.

   Събитието е пропуснато през 2020 г. и 2021 г., заради борбата с COVID-19, но се завръща през 2022 г.