Неделя, 22 Септември 2024

Избирателна активност под 2 милиона на 27 октомври, допуска политологът Димитър Ганев

Избирателна активност под 2 милиона на 27 октомври, допуска политологът Димитър Ганев
Публикация   22 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     49

Социологът потвърди, че подобна избирателна активност би означавала абсолютно нелегитимен парламент.

   Дълбочината на политическата криза е с безпрецедентен характер. Няма политическа партия, която да може да издържи на този натиск без да претърпи щети. Има почти безспирен спад на избирателната активност. На тези избори не можем да очакваме нищо по-различно. Няма да ме учуди избирателна активност под 2 милиона".

  Според Ганев това значи, че следващата редовна власт ще стъпи на под 1 милион от избирателите.

Социологът потвърди, че подобна избирателна активност би означавала абсолютно нелегитимен парламент.

"Това първо. И второ - при положение, че влезем в хипотезата, че се създаде редовен кабинет след изборите на 27 октомври, той ще стъпва на около половината или малко над половината, което означава, че редовната власт ще стъпи на под 1 милион гласа. Ще бъдат серия от партии, сборът на подалите гласове за тях ще бъде под 1 милион. Математически варианти можем да изброим много, но политическите варианти са ограничени - смятам, че това би могло да бъде конструкция, която да наподобява почти напълно същата конструкция, която имахме преди 10 години. 2014 г. на парламентарните избори се състави кабинет между ГЕРБ и Реформаторския блок с коалиционно споразумение и споразумение за подкрепа с трети и четвърти - тогава Патриотичен фронт и АБВ. Това, което според мен е единственото възможно да се направи, е коалиционно споразумение или някаква форма на сътрудничество между ГЕРБ и ПП-ДБ със споразумение за подкрепа от трети, а може да се наложи и четвърти", допълни пред обществената телевизия той.

   БСП и ИТН биха могли да бъдат партньори. Не изключвам и партии като "Величие".

   "Не изключвам навлизането на нови субекти следващите години, които да променят ситуацията", допълни той.

     "С Радев въпросът е сложен. За да се уплътни неговият потенциал, трябва да застане начело, а това значи да подаде оставка като президент."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha