Петък, 20 Септември 2024

Фед намали лихвите с 50 пункта и прави решителна крачка за защита на икономиката

Фед намали лихвите с 50 пункта и прави решителна крачка за защита на икономиката
Публикация   19 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     120

Решението от сряда поставя началото на нова глава за Фед, който започна да вдига лихвите в началото на 2022 г., за да ограничи скока на цените

   В сряда Федералният резерв понижи основния си лихвен процент с половин процентен пункт, с което даде агресивно начало на промяна в политиката, насочена към укрепване на пазара на труда в САЩ.

Прогнозите, публикувани след двудневната им среща, показаха, че тясно мнозинство - 10 от 19 официални лица, подкрепят понижаването на лихвените проценти с поне още половин процентен пункт по време на оставащите две срещи през 2024 г.

   Федералната комисия по отворени пазари гласува с 11 на 1 гласа за понижаване на лихвата по федералните фондове до диапазона от 4,75% до 5%, след като я задържа повече от година на най-високото ѝ ниво от 20 години.

„Това решение отразява нарастващата ни увереност, че с подходящо пренастройване на нашата политическа позиция силата на пазара на труда може да бъде запазена в контекста на умерен растеж и устойчиво понижаване на инфлацията до 2% “, заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след обявяването на решението.

   Пауъл предупреди да не се приема, че разхлабването с половин пункт определя темпото, което икономистите ще поддържат.

   В изявлението на Фед се посочва, че неговите членове считат рисковете за заетостта и инфлацията за „относително балансирани“. Комисията е „твърдо решена да подкрепя максималната заетост“ в допълнение към връщането на инфлацията към целта, заявиха официалните лица.

   Индексът S&P 500 се повиши, докато доходността на съкровищните облигации и доларовият индекс на Bloomberg спаднаха.

Точкова графика

Точковата диаграма на Фед за септември

Главният икономист на KPMG Даян Суонк заяви, че готовността на Пауъл да намали агресивно въпреки несъгласието на един от своите колеги е знак „колко много той иска това намаляване на лихвите с половин процентен пункт“.

В изявлението си централните банкери заявиха, че ще обмислят „допълнителни корекции“ на ставките въз основа на „постъпващите данни, развиващите се перспективи и баланса на рисковете“.

Те също така отбелязаха, че инфлацията „остава донякъде повишена“, а увеличаването на работните места се е забавило.

Длъжностните лица актуализираха тримесечните икономически прогнози, като повишиха медианната си прогноза за безработицата в края на 2024 г. до 4,4% от прогнозираните през юни 4%. Това би представлявало леко влошаване спрямо сегашното равнище от 4,2%. Миналия месец Пауъл заяви, че по-нататъшно охлаждане на пазара на труда би било „нежелателно“.

   Медианната прогноза за инфлацията в края на 2024 г. се понижи до 2,3%, а тази за икономическия растеж се понижи до 2%. Икономистите все още не смятат, че инфлацията ще се върне към целевото равнище от 2% преди 2026 г.

   Длъжностните лица отново повишиха прогнозата си за дългосрочния лихвен процент по федералните фондове от 2,8% на 2,9%.

   Решението от сряда поставя началото на нова глава за Фед, който започна да вдига разходите по заемите в началото на 2022 г., за да ограничи скока на цените, предизвикан от пандемията.

   Инфлацията, подхранвана от прекъсванията във веригата на доставките и вълната от търсене от страна на блокираните потребители, в крайна сметка достигна най-високото си ниво от 1981 г. насам.

   Централната банка повиши лихвените проценти 11 пъти, като през юли 2023 г. достигна най-високата си стойност за две десетилетия.

Оттогава насам инфлацията се охлади значително и - на равнище 2,5% - се доближава до целта на Фед от 2%. И макар че пазарът на труда отслабна, няма ясни признаци, че икономиката на САЩ е в рецесия или на прага на изпадането в такава. Уволненията остават на ниско ниво, потребителите продължават да харчат, а икономическият растеж е силен.

   Въпреки това се наблюдават все повече признаци на напрежение. Допълнителните спестявания, които помагаха на американците през последните години, са на изчерпване, а процентът на просрочените задължения се увеличава. Нарастващият брой загубени работни места може да доведе до намаляване на разходите и забавяне на икономиката.

   Неясната икономическа картина увеличи несигурността и породи разногласия сред служителите на Фед относно най-добрия път за развитие на политиката. Някои се стремят да ограничат слабостта на пазара на труда, преди тя да се превърне в още по-болезнена спирала. Други се опасяват, че твърде бързото намаляване на лихвените проценти може да събуди отново търсенето и да запази инфлацията висока.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha