Служебният кабинет одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет министърът на енергетиката Владимир Малинов.

   Той уточни, че по предварителни разчети за компенсации на бизнеса за скъпия ток от юли до края на годината ще бъдат необходими 549 милиона лева.

   "Този ресурс ще бъде осигурен изцяло от приходите, съществуващите към момента - и бъдещите, до края на годината във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Не предвиждаме участие от Държавния бюджет по отношение на мярката, а приходите са осигурявани от тези производители на електроенергия - петте процента от приходите, и свръхприходите от производителите на електроенергия на територията на България", каза Малинов.

   Програмата беше одобрена от правителството в края на юли след решение на парламента. Депутатите задължиха кабинета да компенсира бизнеса като се очаква да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители. Предвижда се компенсации да се изплащат при средномесечна цена на електроенергията над 180 лева за мегаватчас. Няма значение дали компанията е на печалба или на загуба.

   Всички небитови потребители без изключение също ще имат право да се възползват, поясни енергийният министър.