Четвъртък, 19 Септември 2024

Фискалният резерв на България продължава да се свива на фона на бързо растящия бюджетен дефицит

   Фискалният резерв на България продължава да се свива на фона на бързо растящия бюджетен дефицит
Публикация   16 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     430

По закон неснижаемият минимум на Фискалния резерв е 4.5 млрд. лв.

   Фискалният резерв на България продължава да се свива на фона на бързо растящия бюджетен дефицит. През второто тримесечие на тази година резервът е паднал до 11.3 млрд. лв. (5.7% от БВП) от 11.6 млрд. лв. (5.8% от БВП) месец по-рано. Данните от месечния бюлетин на Министерство на финансите за обзора на българската икономика показват, че Фискалният резерв намалява за шести пореден месец. Низходящата тенденция започна през януари тази година, когато парите в резерва бяха 13.7 млрд. лв., или 6.9 на сто от БВП.

   Фискалният резерв се формира по салдата на всички сметки на правителството и бюджетните разпоредители към него. Към парите в резерва влизат и вземанията от фондовете на Европейския съюз, в т.ч. и тези от Плана за възстановяване и устойчивост. По закон неснижаемият минимум на Фискалния резерв е 4.5 млрд. лв. Малко под 4 млрд. лв. от този минимум са средствата по т. нар. Сребърен фонд. Сред възможните причини за спада са по-ниските бюджетни постъпления.

   Както стана ясно миналата седмица, през първата половина на 2024 г. по бюджета бе формиран дефицит в размер на 636 млн. лв., а само два месеца по-късно разходите вече надвишаваха приходите с внушителните 1.6 млрд. лв. Растежът на разходите се ускори до 12.5% (от 7.7% месец по-рано), вследствие основно на ръст при плащанията за персонал (24.5%), както и запазването на високия растеж на социалните разходи (18.2%)“, посочват от финансовото министерство в бюлетина си във връзка с консолидираната фискална програма (КФП). След пласираните емисии дълг през август се отчита и нарастване на държавния дълг до 21.5% от прогнозирания БВП (при 20.8% към юни 2023 г.).

   Другите важни икономически показатели: БВП – ръст от 2% в края на юни 2024 г., Безработица – 4.3% и Инфлация – 2.8% към юли 2024 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha