Четвъртък, 19 Септември 2024

Тръмп смята политиката за трансакция, Харис е по-традиционна

Тръмп смята политиката за трансакция, Харис е по-традиционна
Публикация   15 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     375

Насажда се убеждението, че либералната демокрация не работи

   Оттеглянето на Джо Байдън ентусиазира цялата Демократична партия. Започна привличане на още председатели, които преди са били несигурни. Това важи особено при младите гласоподаватели, афроамериканци и латиноамериканци. Това променя характера на цялата президентска надпревара. Това каза д-р Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград, в  Bloomberg TV Bulgaria .

   Камала Харис започва кариерата си като главен прокурор на щата Калифорния. Става известна с това, че е много точна при разпити и задава трудни въпроси при изслушвания в Конгреса. „Тя си върши перфектно работата в Сената и е много харесвана заради професионалните си качества“, коментира гостът.

   Способността й да задава точните въпроси й помогна много при дебата с Тръмп. Езикът на тялото й – лицето, очите, усмивка – всичко това й даде предимство и доведе до това да спечели дебата. В рамките на американската система прокурорите често работят със съдебни заседатели, което ги прави страхотни оратори. Тези прокурорски техники са огромен плюс в политиката и дебатирането.

На тези избори вече много хора са решили за кого да гласуват. Нерешилите са важната група и е изключително важно как те са интерпретирали дебата. Според събеседника спечелването на дебата не означава задължително, че тази група ще я подкрепи. От друга страна, тя показа, че може да се държи професионално.

   Тръмп и Харис представляват два различни варианта за бъдещето. Едната гледна точка е тази на Тръмп и конфликтът в Украйна да приключи и САЩ да е приятелски настроен към Русия и Китай, а към традиционните партньори да се проявява скептицизъм. За Тръмп политиката е трансакция и дебатът потвърди това. При Харис виждаме по-традиционната гледна точка – една Америка, която е въвлечена в световната политика.

„Европа трябва да вземе отбраната си в собствени ръце. Харис също ще върви в тази посока, но Тръмп ще ускори този процес“, категоричен е гостът. Проблемът е, че Европа не реагира. В момента се наблюдава липса на средства, липса на проучвания и сериозно отношение към отбраната на континента. Европа няма време и трябва да реагира възможно най-скоро на тази нова реалност.

   Не е сигурно дали Русия притежава ресурсите да реализира геополитическите си амбиции. „Не бива обаче да се подценява заплахата от ядрено оръжие и ролята им за задържане на първоначалните териториални придобивки“, отбеляза гостът. Друг подход на Русия е да  подкопава държавите отвътре. Дезинформацията, фалшивите новини и хибридните атаки са изключително силни вътре в САЩ. Семената са посети и вече пускат корени. Вземете фалшивата новина за ядене на котки в Спрингфийлд, Охайо. Всички институции твърдят, че няма такова нещо, но дискурсът се завъртя в социалните мрежи.

   За руснаците най-полезно е да има хаос, хората да не вярват едни на други, да са скептични към медиите и правителството. Гостът подчерта, че няма нужда от конкретен наратив, а от насаждане на убеждението, че либералната демокрация не работи. Ключът е хората да бъдат оставени сами да достигнат до това заключение. Самата концепция за истина е атакувана, а демокрациите съществуват на база споделената истина.

   В България тече подобен процес. Първо това започва като целенасочена атака, а след това се променя в посока налагане на определен наратив. „Когато се стигне до момента, в който хората създават свои собствени мрежи и не вярват на институциите, вече не е нужно процесът да бъде тиражиран“, подчерта гостът. Хората вече сами споделят фалшивите новини. Това е вече една отделна икономика и инфраструктура.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha