Четвъртък, 19 Септември 2024

Торта Гараш събра любители- сладкари от Русе и околностите в две категории

Торта Гараш събра любители- сладкари от Русе и околностите в две категории
Публикация   14 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     473

    Повече участници от тези пред миналата година се включиха в двата конкурса на Празника на торта Гараш. Близо 40 любители сладкари се състезаваха днес за „Най-добра нетрадиционна торта Гараш“ и за „Най-добра традиционна торта Гараш“.

Две журита от професионалисти и ценители оценяваха десертите, които бяха изложени пред Доходното здание.

    Журито, което оценяваше изработените по традиционна рецепта торти, беше с председател шеф Ради Стамболов. В него участваха Петър Атанасов - член на Българската асоциация на професионалните готвачи, шеф Светломир Петров - главен готвач в ресторанта на хотел „Дунав плаза“, и журналистът Ахмед Алиев.

   Председател на журито за оригинална рецепта бе Момчил Кирилов - главен готвач във „Фитнес шеф“, а членове бяха Златомира Стефанова, зам.-кмет на община Русе; Ренета Вълева - директор на ПГТ „Иван П.Павлов“, и Преслав Пенев - майстор сладкар и влогър.  

   Празникът беше официално открит от кмета Пенчо Милков, който поздрави участниците и всички присъстващи. Той пожела на русенци и гостите на града да се забавляват, като се включат в разнообразните събития, с които е наситено третото издание на Празника на торта Гараш.

   Оценяващите двата конкурса се затрудниха, преди да обявят призьорите.

   В конкурса за традиционна рецепта първо място спечели Айля Мурад, второ място - Цветелина Живкова, а на трето място се класира Стефана Йорова.

   Председателят на журито се кахъреше, че пет стотни не са достигнали на победителката, за да получи най-видоката оценка- десятка, заради недотам перфектно оформяне на сладкото изкушение. Шеф Стамболов показа на участниците и на публиката кусурите на тортите, част от които бяха прехвърлени в групата "нетрадиционни торти". Съобщението, което направи Мариан Савов, че заради "специфичната работа" на двете журита е подсигурен и ендокринолог. Това провокира председателя на журито да признае, че страда от диабет и че сигурно е единственият сред колегите си с това заболяване. Но не попречи да бъде докрай строг, но справедлив в избора на най- добрата традиционна торта "Гараш".

    Класираните в топ 3 получиха плакет, грамота и парични награди.

   Победител в конкурса за непрофесионалисти за „Най-добра нетрадиционна торта Гараш“ стана Деница Иванова. Второто място спечели Аделина Колева, а на трето място се класира Емил Живков. Сред оригиналните рецепти имаше веган торта, кето торта, две торти с ракия, торта във форма на кубчето на Рубик, която беше с три вкуса - чили, кафе и бейлис.

   Специалната награда на празника отиде при най-малкия участник тази година – 12-годишната Александра, която участва в конкурса за традиционна рецепта. Отличието ѝ беше връчено от кмета на община Русе Пенчо Милков, който отбеляза, че Александра е спортист и е много добра не само в спорта, но и в готвенето.

За всички останали участници имаше грамоти и сувенири от Русе.

   Русенци и гостите на града могат безплатно да си направят клипове или снимки за спомен от празника в специалната фотобудка „360 Selfie Moments“ пред Паметника на свободата.

   През целия ден на специално разположените шатри на ул. „Александровска“ могат да бъдат закупени торта Гараш и различни кулинарни изкушения, предлагани от русенски  и от страната фирми и заведения.  Желанието да се прослави извън региона сладкият празник доведе и търговци, без отношение към тортите и техните производни, коментираха русенски сладкари. Но пък нагласите на гражданите лошото време не успя да ги отклони от павильоните и да си закупят каквото си харесат.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още