Сряда, 18 Септември 2024

Експерт: Законопроектът за отлагане на такса смет е популистки и вреден

Експерт: Законопроектът за отлагане на такса смет е популистки и вреден
Публикация   14 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     411

Според Димитър Бранков от БСК приемането му ще доведе до европейски санкции

   Законопроектът за отлагане на новата такса смет с една година е популистки, ненужен, противоправен и вреден. Това каза Димитър Бранков, съветник в Българската стопанска камара (БСК), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

   Законопроектът беше внесен преди дни от ГЕРБ-СДС, като срещна пълна подкрепа по време на първото гласуване в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той обаче получи остра критика както от представители на работодателските организации, така и от Министерството на околната среда и водите.

   Сега действащите текстове предвиждат от 1 януари 2025 г. таксата за битови отпадъци да се определя на принципа „замърсителят плаща“, а не като промил върху данъчната оценка на имотите. Разписан е и механизъм с няколко начина на определяне на ставката – според броя на живеещите в даден имот, през купуването на специални торби за смет или чрез отчитане на боклуците, изхвърлени от един блок или вход и разделяне на количеството на броя на живеещите в него. Според предложенията на ГЕРБ-СДС обаче общините нямат готовност и новият начин за начисляване на такса смет трябва да се забави до 1 януари 2026 г.

   Според Бранков и в момента Законът за местните данъци и такси дава на общините възможност да приемат и друга основа, различна от трите предложени, така че могат да продължат действието на сегашния режим. За това е необходимо единствено аргументирано решение на общинския съвет.

   Той критикува и втората част на законопроекта, която предвижда т.нар. отчисление за депониране, които в момента отиват по сметки на РИОСВ и се използват за закриване на действащи депа и следексплоатационна грижа, да отиват в общините, с които те да финансират дейности по нерегламентираните сметища.

   „Това всъщност стимулира депонирането и е в пълно противоречие с изискванията на рамковата директива за отпадъците, принципа „замърсителят плаща“... Това е изключително вреден по своите последствия законопроект“, каза Бранков.

   Той припомни, че и в момента България е обект на действаща наказателна процедура от страна на ЕК и е заплашена от ежедневни санкции. Според Бранков поредното отлагане на принципа „замърсителят плаща“ нарушава и препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и заплашва присъединяването на България.

   „Общините в известна степен имат основание, когато казват, че нямат готовност. Ние имаме пълен хаос в адресните регистрации и това е така от 30 години. На второ място – обменът на данни между централната администрация и общините, не действа за общините“, каза още Бранков. Според него обаче има предложения за подобряване на тези положения и общините нямат реална причина да искат отлагането.

   „Забавя принципите на кръговата икономика, а предстои въвеждането на депозитната система - всичко това ще бъде блокирано от това предложение“, каза още експертът.

   Много от общините са взели европейски средства за пилотни програми по управление на отпадъците по новия регламент и отлагането на реформата ще спре тези проекти, някои от които са много напреднали, каза Бранков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha