Сряда, 18 Септември 2024

Васил Велев: Заплатата не е социална помощ. Тя трябва да се изработва!

Васил Велев: Заплатата не е социална помощ. Тя трябва да се изработва!
Публикация   14 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     393

С една трета са намели и тези, които завършват професионално образование

    Как трябва да изглежда бюджетът за 2025 година коментира в ефира на "Euronews Primetime" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

   „Процентът на завършващи средно образование е намалял. С една трета са намели и тези, които завършват професионално образование. Половината от тези, които продължават да учат, все още на 15 години в 9-ти клас, са неграмотни практически. Те са под критичния минимум знания за четене, писане, смятане. Всичко това води на пазара на труда да идват хора, които не са подготвени, но с големи претенции", посочи Велев.

   "Заплатата не е социална помощ. Тя трябва да се изработва. България е на последно место в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Ние просто изработваме най-малко и няма никаква изненада в това, че минималната заплата е най-ниска", отбеляза той.

   "Добрият бюджет трябва да бъде с оглед приоритети, които сме декларирали, че следваме - членство в Еврозоната, пълно членство в Шенген, членство в ОИСР. С конкретните практически действия и борба за народната любов депутатите, тласкани от популизъм, приемат бюджети, които водят до прекомерни дефицити, увеличават инфлацията и ни отдалечават от постигането на тези цели", коментира Велев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha