Сряда, 18 Септември 2024

За десета поредна година плувците на ,,Ирис Русе Ветерани“ са комплексен шампион на България

За десета поредна година плувците на ,,Ирис Русе Ветерани“ са комплексен  шампион на България
Публикация   12 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     341

Битката за победа се води между отборите на ИРИС Русе МАСТЪРС, ДАМИНИ МАСТЪРС-София и АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна.

   На 50-метровия открит басейн в град Сандански на 7 и 8 септември се проведе държавното лично и отборно първенство за ветерани по плуване, организирано от Българската мастърс федерация. Участваха 230 плувци - на възраст от 25 до 95 години, от 19 клуба от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велинград, Враца, Пловдив, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и София. Тъй като първенството за трети път бе открито за участие и на чужденци, в сините коридори се състезаваха и плувци от Алжир, Гърция и Румъния.Техническото обзпечаване бе отлично подготвено и проведено - пълно електронизиране, включително потребителски мониторинг и видеоконтрол!

  • Българското ветеранско плуване е изключително активно и масово. А и четиридесет и шестото държавно първенство през тази година доказа, че страховете на хората въобще не тревожат здравия дух на българските плувци ветерани. Много от отборите редовно участват в силни международни турнири и първенства на други страни. Предварително беше ясно, че битката за победа в комплексното класиране ще се води между отборите на ИРИС РУСЕ МАСТЪРС, ДАМИНИ МАСТЪРС-София и АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна.
  • От 2017 г. първенството се провежда по нови правила и условия, залегнали в международния правилник на световната плувна федерация. Включени са по-тежки и дълги за ветераните дисциплини, нови щафетни подреждания по пол и възраст, с почти задължително стартиране на всички участващи състезатели. Всеки плувец има право на участие в шест индивидуални дисциплини и три щафети, определени по математически сбор от възрастовите години на състезателите.

    Плувците на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ (общо 51 души – 34 мъже и 17 жени, при картотекирани 170 състезатели, които тази година участваха в четири международни турнира в Плоещ, Румъния, Смолян, Варна и София), се представиха отлично и с огромна разлика победиха ветераните на София  и Варна - и при мъжете, и при жените! Всъщност, мъжете ветерани в последните десет години са непобедими! Жените за шести път са отборен шампион.

   Златни медали – индивидуално (общо 63) в различните плувни дисциплини за Русе спечелиха Никола Тодоров, Петко Главинов, Илиян Цанков, Веселин Василев, Моника Вучева  и Велина Ханджиева – по шест, Тодор Керчев-Паная и Ия Ковчева – по пет, Роси Янакиева - три, Димитър Хаджиев, Юлия Бижева и Ивайло Янков – по два, Милка Попова, Димитър Котоманов, Маргарита Попова, Пламен Георгиев, Румен Мушанов, Иванка Шаранкова и Анна Гончарова – по един.  

   В отборното класиране мъжете и жените на ИРИС РУСЕ ВЕТЕРАНИ са републикански шампиони, пред отборите на ДАМИНИ  МАСТЪРС-София и АЛБАТРОС МАСТЪРС-Варна.

   Странното е, че ветераните плувци на Русе са единственият плувен отбор в България, който се самофинансира, без общинска помощ, тренира ежедневно и потвърждава възходящото развитие на плуването в най-големия ни крайдунавски град. Успехът се дължи най-вече на колективния дух на състезателите, за които отборните резултати са по-ценни от индивидуалните медали. Спомоществователи на русенските плувци ветерани са „Ирис“ АД-Русе, „Комплекс ЛОКО БИЙЧ“-Русе и „УНИКО“ ООД-Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha