Сряда, 18 Септември 2024

Парад на домашните любимци ще събере приятелите на животните в Парка на младежта

Парад на домашните любимци  ще събере приятелите на животните в Парка на младежта
Публикация   11 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     500

Като най-разпространен домашен любимец кучетата ще получат най-голямо внимание

На 29 септември (неделя), от 11:00 часа в Парка на Младежта, алея Перистери, ще се проведе събитието Парад на домашните любимци. Инициативата се организира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ в партньорство с Общинския приют за безстопанствени животни, Екомузей с Аквариум – Русе, част от Регионалния исторически музей и различни русенски фирми, приятели на животните и техните стопани.

   Поканени са за участие всички русенци, които се грижат за домашен любимец, без значение какъв вид е животинчето. „Добре дошли“ са както кучета и котета, така и зайчета, таралежчета, гущери, пернати и хвъркати, костенурки, гризачи и всякакви екзотични видове, а защо не и рибки! Идеята на организаторите е паркът да се превърне, дори само за няколко часа, в сборен пункт на любителите на животните от града и участниците и гостите на събитието да се насладят на разнообразието от животински видове. За всички ще има подаръци, лакомства и изненади.

   Общинският приют за безстопанствени животни ще продължи своята активна акция по осиновяване на кучета и ще очаква русенци на поредната весела среща със своите питомци. Целта е да бъде насърчено осиновяването на кучета и да бъде популяризирана адекватната грижа към тях. Ще можете да се срещнете с някои от четириногите приятели от приюта, да ги гушкате, да ги разходите и ако решите, да ги осиновите по установения за това ред. В специална кутия за дарения всеки ще може да допринесе за различните каузи на Общинския приют, посветени на грижата за кучетата и котетата.

   Уредникът в отдел „Природа“ на Регионален исторически музей – Русе Венцеслав Петков ще разкаже за екзотичните животни в дома и в природата. Екомузеят с Аквариум ще има обособен кът, където всеки любопитен ще може да разгледа предоставените от музея материали и да получи  информация за екзотичните животни, които може да се отглеждат в домашни условия. Петков ще сподели интересна информация за екзотите, които все повече русенци се впускат да гледат в домовете си и за отговорността човек да се грижи за домашен любимец.

   Събитието ще предложи много забавления за малки и големи, томболи с награди и качествено време сред съмишленици и любители на животните. Веселбата ще започне в 11:00 часа, когато под мотото „Всички животни са прекрасни!“ ще стартира конкурс в два раздела. Първо ще се представят животните, различни от кучетата. Техните стопани ще разкажат как се грижат за тях, какви са особеностите в отглеждането им, какви интересни моменти имат заедно. По време на дефилето публиката ще може да избере своя Любимец и да гласува за него в специално обособена кутия. След като журито определи победителите, ще се представят стопаните с техните кучета. Те ще са разделени според големината им, съответно: малки породи – до 10 кг., средни – от 10 до 20 кг. и големи породи – над 20 кг.

Участниците ще дефилират със своите любимци, ще отговарят на въпроси и ще представят уменията им. Журито ще излъчи награди в следните категории: „Най-красиво куче на конкурса” – оценява се екстериор, който се доближава най-много до характерния за породата; „Специални умения на домашния любимец” – представяне със специална дресировка, забавен номер или умение, изпълнение на различни команди; „Интересна прилика между стопанин и любимец” – оценява се прилика в поведението между стопанина и неговото куче или забавна прилика във външния вид, чрез аксесоар, дреха и др. В категория „Любимец на публиката“ наградата ще е една и тя ще бъде определена след гласуване от присъстващите на събитието. Конкурсът няма професионален характер, но важно условие за участие е кучетата да имат паспорт или ваксинационна здравна книжка, които да се представят от собствениците им в деня на събитието.

   Като най-разпространен домашен любимец кучетата ще получат най-голямо внимание. Поведенческите специалисти от Фондация „По пътя с кучешките лапи“ ще представят новаторски подход за създаване и поддържане на здрава връзка между човека и неговото куче; ще разкажат за кучешките емоционални състояния и как по лесен начин стопаните да ги разбират и управляват.

Детски кът ще очаква малчуганите, където те ще могат да оцветяват картинки с различни животни, както и да получат подарък и рисунка на лицето със своето любимо животинче.

Организаторите на събитието призовават: „Запишете се за участие, доведете своя домашен любимец, без значение какъв вид е и нека заедно покажем любовта си към нашите приятели – животните! Носете си доброто настроение и усмивките“.

 Собствениците на домашен любимец могат да се запишат за участие в парада до 25 септември (сряда) на е-mail адрес: rusefreespiritcity@gmail.com. С предварителното записване си гарантирате, че ще има място за вас и вашия любимец в Зона „КУЧЕТА“, Зона „КОТКИ“ или ЗОНА „ЕКЗОТИ“. Записвания ще се приемат и в деня на събитието от 10 до 10:30 часа, но само ако има останали свободни места в съответните зони. За допълнителни въпроси пишете или се обадете 089791 7474.

а



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още