Сряда, 18 Септември 2024

Програми и насърчителни Мерки по Закона за насърчаване на заетостта предлага Бюрото по труда

Програми и насърчителни Мерки  по Закона за насърчаване на заетостта предлага Бюрото по труда
Публикация   11 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     301

Сключването на договори с одобрените работодатели се осъществява неприсъствено/дистанционно

Дирекция „Бюро по труда" град Русе

уведомява работодателите от общините: Русе, Иваново и Сливо поле, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на Програми и насърчителни Мерки (за заетост или за обучение и заетост) по
Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

     Работодателите могат да подадат своите Заявки за разкриване на работни места за безработни лица, като

     Финансови стимули се отпускат за:

   Разкриване на специални работни места за стажуване за срок от 12 месеца. Стажуването е по придобита от тях в последните 24 месеца професионална квалификация (по професия или по част от професия, изисквана за заеманата длъжност) и които нямат трудов стаж по тази професия. (чл. 46 от ЗНЗ). Субсидирането е в размер на минималната работна заплата за страната от 933,00 лева и социални осигуровки за период не повече от 6 месеца.

  • Разкриване на работни места за обучение чрез работа в реална работна среда  (дуална система на обучение) на безработни лица за срок до 18 месеца (чл.46а от ЗНЗ). Субсидирането е в размер на 500 лeва и социални осигуровки за действително отработено време за наетото лице, за периода на обучението (но не повече от 18 месеца) и средства за професионалното обучение.  

    * Допълнителни средства се предоставят за трудово възнаграждение за наставника (ментор), на когото работодателят е възложил да обучава наетото лице в процеса на работа - 250 лева.

  • Осигуряване на субсидирана заетост на безработни лица от групите в неравностойно положение на пазара на труда, чрез предоставяне на средства за трудови възнаграждения, социални и здравни осигуровки и средства за отговорно лице (ментор) (чл.36 ал.1 от ЗНЗ). Субсидирането е в размер на 933,00 лева за период не повече от 9 месеца за наето безработно лице и допълнително трудово възнаграждение за ментор – 250,00 лева за период от 3 месеца.

Сключването на договори с одобрените работодатели се осъществява неприсъствено/дистанционно, за което ще е необходим:

  • Квалифициран електронен подпис (КЕП)
  • Регистрация в Системата за сигурно електронно връчване
    на ИА „Инфраструктура на електронното управление"
    (като юридическо лице или като физическо лице, което има права да представлява съответното юридическо лице).

Одобряването на подадените заявки се извършва от Дирекции „Бюро по труда"Русе по реда на постъпване на заявките и до изчерпване на финансовия ресурс.

      Повече информация може да получите на страницата на Агенцията по заетостта в рубрика „Обяви за финансиране по региони" - Северен централен район, както и на място:

● Дирекция "Бюро по труда" – Русе - гр. Русе, ул. "Кап. л-т Евстати Винаров" № 10, ет.3, ст. 305, тел.: 082/825690 с Работно време: от 8:30чдо 17:00ч.

● Филиал, гр. Сливо поле - гр. Сливо поле, ул. "Съединение" 3 тел.: 08131/21 10 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още