Естествените партньори са тези, които бяхме в сглобката плюс БСП и ИТН.

   Това заяви в кулоарите на парламента преди днешното заседание на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

   "Бях провокиран от репортажите от регистрациите на политическите партии. Едно и също се говори и от вторите, третите и т.н. Според мен е честно да се каже на хората какво ще се прави след изборите, а не да се подлъгват българите и после пак да се държим като мажоритарно избрани партии. В демократичния принцип има преговори и коалиции за правителство. До този момент сме изхарчили над 1 млрд. лв. само за избори и политическите партии не дават решения като те свършат. Нека да не се явяваме и на тези избори с невъзможни коалиции. Ако не им харесва "джентълменско споразумение", нека да измислят "умните" друга дума", коментира Борисов.

   Ако трябва да направим изборите по-интересни, да използваме мажоритарен вот, има гръцка система - да използваме нея. Да отидем с решение за след изборите, призова лидерът на ГЕРБ. По думите му ако ДПС се регистрира, тези "20 депутати от едното ДПС" и "20 от другото" няма да са от решаващо значение за формирането на кабинет.

                  Томислав Дончев: Изборите през октомври са последен шанс

   При неуспех следващото Народно събрание да излъчи стабилно правителство, ще направи прекалено силни гласовете в обществото, които поставят под въпрос функционирането на представителната демокрация в България. Гледам на тези избори като на последен шанс да съхраним демокрацията. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ пред журналисти.

   Докато партиите са обградени от собствените си червени линии не ни чака нищо добро, добави Дончев и даде заявка, че в хода на предизборната кампания ГЕРБ ще търси друг модел.

   Относно думите на лидера на партията Бойко Борисов, който посочи партиите от сглобката плюс БСП и ИТН за „естествени партньори на ГЕРБ“ и защо другите формациите не припознават ГЕРБ като такъв партньор, Дончев заяви:

   Не ме карайте да правя историческа ретроспекция колко различни подхода и различни предложения сме имали. Политически егоизъм и късогледство. Да видим дали можем да имаме кампания, която не е само крещене.

  В последните четири години влязохме в „перпето мобиле“ на вечния скандал. Какво произлезе от това, попита Дончев и продължи: Трябва да върнем политиката там, където ѝ е мястото – в спор, дебат, съгласие, несъгласие, какво да правим във всяка от сферите на обществения живот. Това, което може да се случи след изборите, зависи от кампанията, заяви Томислав Дончев.

   Проблемът не е в избирателната система, партиите трябва да се обърнат към хората, препоръча още Дончев и добави: В тази кампания ГЕРБ-СДС ще даде пример, че може и по друг начин.

   Днес Томислав Дончев, Георг Георгиев и Румен Христов регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Те внесоха в ЦИК общо 9999 подписа.

   Времето, в което държавата се управляваше от експерименти, отмина, заяви от своя страна Георгиев след внасянето на документите. Той бе категоричен, че ГЕРБ-СДС е единствената формация, която е способна да излъчи правителство.