Сряда, 18 Септември 2024

Една от причините за недостига на учители е заплащането, другата е статусът на професията

Една от причините за недостига на учители е заплащането, другата е статусът на професията
Публикация   11 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     417

В реалния живот, особено в големите градове, особено хора с по-високо образование и доходи, гледат с някакво пренебрежение към учителите“

   Усилена подготовка тече в ПГ „Ал. Константинов“ в Мездра преди старта на новата учебна година, където в класните стаи ще влязат над 140 ученици. Те се обучават по професиите ресторантьор и готвач. Недостигът на педагози е тук е налице, главно по история и математика. Дни преди 15 септември все още няма преподавател по един от най-важните предмети – математика.

   „В началото на август обявихме свободните места, до 19 август събирахме документи. В този период четирима човека подадоха заявления за учител по математика“, обясни директорът на учебното заведение Христинка Нинова.

   Един от тях е пенсионер, а на друг му предстои дипломиране, така изборът се свел до двама. Само преди дни директорът избрал преподавател, който е от същия град, за да не се налага да пътува.

   Според директора на 51-во училище в София и съпредседател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров една от причините за недостига на преподаватели е заплащането, но другата е статусът на професията.

   „На 15 септември, на 24 май обичаме учителите, уважаваме ги, но в реалния живот не е така. В реалния живот, особено в големите градове, особено хора с по-високо образование и доходи, гледат с някакво пренебрежение към учителите“, каза Александров.

    Наш анализ с участието на хиляди учители обаче показва, че повечето от тях избират професията не заради заплащането, а заради призванието и авторитета.“

    Това заявипредседателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. От синдиката поискаха заплатите на педагозите да достигат 150% от средната брутна заплата у нас.

    Ако младите учители не открият авторитета в класната стая и в образователната институция, те не остават. Над 70% от младите учители напускат системата до 3 години.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha