Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис представи икономическата си програма за следващата година. Това стана по време на реч на Международния панаир в Солун. Той очерта девет предизвикателства пред своето правителство, сред които сближаването на заплатите в публичния и частния сектор, увеличаването на заетостта и екологичния преход.

   Днес не нося със себе си торба с несериозни ползи, а само предложения за полезни и ефективни варианти. Още повече, че осем държави, сред които големи икономики като Италия и Франция, вече са поставени под наблюдение от Европейската комисия заради прекомерни разходи. Аз лично няма да позволя това да се случи в Гърция.

   Сред 45-те обявени мерки са по-високи пенсии за 2 000 000 пенсионери и увеличение на минималната работна заплата от април. Само през 2025 г. правителството планира да похарчи 3 млрд. евро за тези мерки, което представлява 1,5 % от БВП. Средиземноморската страна все още се възстановява от бюджетната криза от 2009-2018 г., която сви икономиката на страната с близо една четвърт и почти изкара Гърция от еврозоната. В продължение на много години бяха прилагани мерки за строги икономии, които намалиха заплатите и пенсиите. Въпреки това гърците се възстановяват стабилно като средната работна заплата се увеличава през годините. От друга страна, безработицата все още е втората най-висока в ЕС - 10%. Покупателната способност също е сред най-ниските в блока.