Сряда, 18 Септември 2024

Дариха мощи на Свети Георги на църквата в Бяла по случай 100- годишния юбилей

Дариха мощи на Свети Георги на църквата в Бяла по случай 100- годишния юбилей
Публикация   08 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     537

Кметът Димитър Славов: Нашият храм "Свети Георги" е един от най-красивите в България

  Дариха мощи на Свети Георги на храма в Бяла по случай 100-годишния юбилей и тържествена литургия беше отслужена днес по повод 100-годишнината от изграждането на църквата „Свети Георги“ в Бяла. С благословията на Русенския митрополит Наум,  богослужението беше водено от Главиницкия епископ Макарий.

Епископът  донесе в храма мощехранителница с частица от мощите на Свети великомъченик Георги Победоносец.

    Тя е бъде дар за църквата и благословение за всички жители и гости на града.

   "Голяма е радостта, която изпитваме всички заради това, че се намираме на тържеството за изпълването на цел век от освещаването на този благолепен храм от нашите прадеди. Това говори за няколко неща. Първо - за уважението към вярата и традициите. След това е уважението към труда и приноса за обществото от страна на нашите предци. И третото, най-важно нещо, е, че били сме, сме и ще останем твърди в Христовата вяра, верни на Христа Спасителя, в чието име всички ние сме кръстени. Радвам се, че в голямо число дойдохте да се помолим и за здравето на всички нас, на нашите семейства, на нашите деца", каза пред събралите се миряни Негово Преосвещенство Макарий. 

По думите му онова, което ни събира в храма, е Христовата тайна и Христовата жертва, Христовото име. 

Много са дарителите за въстановяването на иконостаса в храма.

   След светата литургия, празничната програма ще продължи с различни събития за всички възрасти. Планирани са концерт на Илия Луков и местни изпълнители като Беатрис Александрова, Ива Котева, Мария Хубенова, танцова формация „Шарена гайда“ и ансамбъл „Жаравка“. В Експо център „Уста Колю Фичето“ ще има разнообразни игри и викторини за децата.

   Кулминацията на празничния ден ще бъде вечерният концерт на братя Аргирови, който ще се проведе в 19:30 часа край моста на Колю Фичето.

   Събитието съвпада с отбелязването на големия православен празник Рождество на Пресвета Богородица.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още