Понеделник, 16 Септември 2024

Проф. Христо Матанов: Благодарение на Съединението няма две Българии

Проф. Христо Матанов: Благодарение на Съединението няма две Българии
Публикация   07 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     291

   Датата 6 септември е велика, защото само седем години след Освобождението на България и подписването на Берлинския договор, българите дръзват да нарушат една от основните клаузи – да премахнат Източна Румелия, която е английско изобретение. Това коментира в студиото на Euronews Primetime историкът проф. Христо Матанов.

   По думите му по това време англичаните са се опитали да приложат Източна Румелия като експеримент, който по-късно да приложат във свои владения на изток.

   Източна Румелия се конституира като независима държава, тя има собствена милиция, правителство. Не всички са били съгласни с това обединение, тъй като са смятали, че премахването на Източна Румелия премества столицата на северозапад, премахва границите и премахва граничната администрация – тоест отнема възможността за кариерно развитие на някои, които са очаквали това.

   „Въпреки всичко обаче българите са учудващо единни, те се опълчват срещу Великите сили, подписали Берлинския договор. За да направиш това обаче, е необходимо самочувствие, което, за съжаление, днешните политици не притежават. Това, което ми се струва, че трябва да извлечем от тази ситуация в нашата история е, че когато ти имаш самочувствие, можеш да нарушаваш всякакви договори, да се опълчваш на Великите сили, да следваш националния интерес“, посочи още проф. Христо Матанов.

   За Съединението страната ни плаща сравнително висока цена, като най-голямата жертва е дадена в Сръбско-българска война, когато даваме около 5000 жертви. Това обаче „запечатва“ Съединението така, че повече никой не казва нищо срещу него. България побеждава агресора в лицето на Сърбия, разказа още той.

   Благодарение на Съединението няма две Българии, то заслужаваше жертвите, категоричен беше историкът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha