Понеделник, 16 Септември 2024

Франция изпитва сериозни затруднения при производството на вино

Франция изпитва сериозни затруднения при производството на вино
Публикация   07 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     183

Горещото лято промени драстично реколтата на най-големия производител

  „Не можем да си купим щастие, но можем да си купим вино, което е почти същото” - известна поговорка, която показва любовта към напитката. Но какво вино ще купуваме тази година?

   Капризите на времето нанесоха тежки щети върху лозята. Франция, която остава най-големият производител на божествената напитка, изпитва сериозни затруднения.

   Ако очакваме да си набавим винено щастие от френските лозя, по-добре да преосмислим източника на вино. Реколтата във Франция тази година е засегната от болести, благоприятствани от висока влажност и епизоди на градушки и слана и ще бъде с между 10 и 16% по-слаба.

Горещото лято променя драстично реколтата и на Балканите. Много производители бяха принудени да берат грозде по-рано, но винарите са оптимисти, че макар и по-малко, качеството на виното ще бъде по-добро. „Виното е вечното доказателство, че Бог ни обича и иска да ни вижда щастливи”, твърди Бенджамин Франклин, а днес над това щастие са надвиснали черните облаци на променливото време.

Градушки, суша и болести, а понякога и трите, лозарите не са пощадени и през тази година.
Те отново трябва да се справят с капризите на времето и да се борят с щетите причинени от него, а много производители вече споделят за трудности при продажбата на продукцията си.

  Реколтата във Франция, водещ световен производител, пред Италия и Испания, се очаква да намалее в почти всички лозарски райони. Министерството на земеделието предвижда между 40 и 43 милиона хектолитра, което е с над 10% по-малко от предходната година.

   Очаква се спад в производството на вино и в Бордо, където се наложи да бъдат изкоренени около 8000 хектара с лозови насаждения. Французите пият все по-малко вино, което пък прави животът на местните производители по-труден.

  Най-горещото лято, регистрирано в голяма част от Балканите, накара винари да берат не само по рано от обикновено, но и през нощта защото гроздето започва да ферментира твърде бързо, когато се бере в жегата през деня. „По-добре да работя през нощта, защото не е толкова горещо. През деня температурите стигат до над 40 градуса, през нощта е малко по-приятно”, казва Дарко Сили.

   „Като си спомням времето от моето детство, когато бях на годините на моя син Марко, жътва имахме в края на септември и началото на октомври. Тогава беше доста по-студено, ръцете ни замръзваха, а беритбата не беше възможна при 40 или 30 градуса, като днес”, посочва собственикът на винарна Мирослав Ковачевич.

   По-малко грозде, но с по-добро качество. Горещото време не попречи на оптимизма на някои вино-специалисти. „Тази година имаме висококачествено грозде. Захарното съдържание, което измерихме, надвишава 24%. Този процент захар е рядкост”, допълва енологът Фейзула Бериша.

   „Сега ще трябва да се адаптираме към промените, независимо дали са свързани с климатичните условия или с нещо друго. Вече имаме планове да инсталираме напоителни системи в някои райони на лозята през следващата година, за да можем да дадем на гроздето това, от което се нуждае. И да не се налага да чакаме, за да го берем на етапи и да се молим на Бог“, каза Мирослав Ковачевич. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още