Понеделник, 16 Септември 2024

Проф. Христова: Пеевски и Нинова демонстрират лидерско поведение, което не знае заден ход

 Проф. Христова:  Пеевски  и Нинова демонстрират лидерско поведение, което не знае заден ход
Публикация   06 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     298

Избиратели, гласували на предните избори, този път заявяват, че няма да отидат до урните

„Има пълен разпад на политическата система в България. Авторитетът на политическите партии спадна, поради което на отделните партии се налагат да правят коалиции, за да могат да се явят на избори.“ Ако сега излезете по улицте и питате дали ще гласуват, голяма част от хората ще кажат, че няма, защото няма за кого да гласуват. Говорим за такива, които са гласували на последните избори, а сега няма да го направят.

Това коментира в студиото на Euronews  политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Ако една партия е силна, тя се явява самостоятелно. Ако партията е слаба и няма достатъчно представителност, тя почва да търси варианти с процент, процент, процент, във формат на коалиция да може да премине бариерите. Даже 4%-вата бариера. Това се отнася даже и за столетницата“, посочи проф. Христова.

„По-голямата част от българските избиратели търсят. Те очакват нещо различно. Те очакват нещо ново. Хем не вярват, че може да се появи, хем са убедени, че това е единственият изход, защото отричат съществуващото от първия до последния, които до този момент са били в парламента“, смята още тя.

Болшинството са хората, които няма да отидат да гласуват. За тях тези, които са довели държавата до това положение, да се оправят.

   Според Христова в бъдещия парламент голяча част от досегашните партии ще се възпроизведат, но това няма да им реши проблема. Определени политически сили имат интерес да се запази кабинет начело с Главчев. Психологът очаква дори да няма отново правителство на следващите избори. Но ще последват тежки кризи, които ще се стоварят върху избирателите.

Войната между лидерите също нагнетява голямо напрежение... Институциите не работят. По време на служебно правителство се чака накъде ще повее вятърът.

  Дали ще решат изборите войната в ДПС? Христова не е наясно дали ще бъдат регистрирани. Според нея държавата е жертва на определени личности да бъдат в политиката и да се хранят от политиката. Както и да защитават себе си чрез политиката.

  Залогът в ДСП е за лично оцеляване. До голяма степен кариерата на Пеевски е резултат от борбата му за лично оцеляване и от опита му да докаже, че Магницки е грешка, както и други дела, които се водят срещу него- трябва да се спрат от САЩ. При него смяната с евроатлантически предпочитания е много видима. Става въпрос за лидерско поведение, което не знае да даде заден.

 Той и Корнелия Нинова са двама души, които имт цел, всичко което пречи на тази цел се размята и в битката да го постигнат, минават граници.

При преминаване на границите винаги се намира камъче, което да преобърне колата. Това според психолога не е политическо поведение

 

 

 

 

 



Коментари

  •     Читател 

    Другото действие за заден ход е, кръгом и напред.

Коментирай

   captcha