Понеделник, 16 Септември 2024

Акад. Белоев: 6 септември е символ на силата на духа с непреходно значение за историята на българския народ

Акад. Белоев:  6 септември е  символ на силата на духа с непреходно значение за историята на българския народ
Публикация   06 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     215

    Уважаеми русенци,

   Днес, 6.09.2024 год., се навършват 139 години от едно от най-съдбоносните, дръзки и достойни събития в българската история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

   Актът на Съединението от 6.09.1885 год. ознаменува борбата за съхранение на живота, на езика, на традициите и обичаите. Макар Берлинският конгрес да разпокъсва земите на България, той не успява да прекъсне духовната нишка на народа ни и доказателство за това е, че нашите деди отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили и ни показват значимостта и смисъла на думите: „Съединението прави силата“.

   Неслучайно датата 6 септември е както символ на силата на духа с непреходно значение за историята на българския народ, така и доказател твото, че българите сме горд и свободолюбив народ, народ с история и национално самочувствие!

Нека помним и носим в сърцата си хората, които вложиха ум, воля и жертвоготовност в това свято дело – Съединението. Нека бъдем техни непреклонни следовници в името на едно по-добро бъдеще за България!

                                  Честит празник!

           Акад. Христо Белоев  - Председател на Общински съвет - Русе



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha