Понеделник, 16 Септември 2024

Харалан Александров: „Не е сигурно, че двете фракции в ДПС ще успеят да разделят електората“

Харалан Александров: „Не е сигурно, че двете фракции в ДПС ще успеят да разделят електората“
Публикация   03 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     538

Балансът на силите в България се променя, везните се накланят към ГЕРБ и Радев, смята Петко Георгиев

   Регистрацията на две различни коалиции с ДПС коментираха социалният антрополог Харалан Александров и журналистът Петко Георгиев в ефира на „Здравей, България“.

   Георгиев е на мнение, че разцеплението в ДПС може да даде нови политически възможности. Той смята, че за разделянето на партията няма политически причини.

   Александров посочи, че конфликтът е политически и ще бъде решен на политическия терен. Той е на мнение, че „не е сигурно, че двете фракции в ДПС ще успеят да разделят електората“.

   По-рано  Александров припомни, че водещи политици у нас заемат високи политически постове и затова назначаването на „човек от системата“ за вътрешен министър не е прецедент.

„България държи да издига в ключови лидерски роли хора от силови ведомства. Имаме военен за президент, Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Това е културата. На терен има място за двама мощни политически фигури – Бойко Борисов и Румен Радев. Има място и за трета. Ние сме в контекста на неспираща битка за власт. Единственото, което има значение, е победата. Населението е на втори план“, посочи социалният антрополог.

   Според Георгиев политическата сила на ДПС вече няма да е същата. „Който и да е победител в тази битка, балансът на силите в България вече се променя и везните се накланят в посока на други играчи, например ГЕРБ и президента Румен Радев“, каза още журналистът.

   Гостите коментираха и разцеплението в БСП. Георгиев смята, че „движенията в партията са с цел да отпадне пречката за обединението на путиниския блок в България“. Александров е на мнение, че ситуацията е по-сложна. „Смятам, че има участие на стейкхолдърите в тези акции“, допълни той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha