Понеделник, 16 Септември 2024

Бойко Борисов призова да се готвим за ,,един лош сценарий на изборите,,

Бойко Борисов призова да се готвим за ,,един лош сценарий на изборите,,
Публикация   02 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     1048

Калин Стоянов се справяше много добре - не знам защо му трябваше да ходи пред президентството

   Днес лидерът на ГЕРБ се срещна с кметовете на Велико Търново и Свищов и каза, че очаква резултатите след седмите поредни предсрочни парламентарни избори да са "горе-долу същите" и призова "да се подготвим за един лош сценарий".

   Борисов нарече служебните кабинети "месомелачка за политически кариери". Той поздрави президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, че са "намерили сили", за да има поне служебно правителство.

    "Връщането на мандата на Горица Кожарева означава, че президентът има претенции към състава на кабинета. Ако има предпочитания, както тя каза, е хубаво е понеделник и той, и Главчев да споделят къде са били компромисите в новия служебен кабинет", каза лидерът на ГЕРБ.

По думите на Борисов той по никакъв начин не иска да се меси в работата на служебното правителство и че ГЕРБ няма да има никаква обвързаност със състава му.

"Дали е Горица, Кики, Ники, Гълъб, на стената на Министерския съвет място не остана за портрети на премиери... Едно време бяхме няколко!", пошегува се той.

   "Калин (б.а. Стоянов) се справяше много добре, за какво му беше да отива пред президентството - не знам. (...) Не че е лош човек министър Калин Стоянов, но създаде едно напрежение, което не ни е нужно", каза Борисов по отношение на служебния вътрешен министър.

   Борисов предупреди, че сега предстои и попълването на регулаторите да се превърне на заложник на избора на премиер заради потенциалното разширяване на "домовата книга", от която президентът да избира.

   Той каза, че в следващ парламент ГЕРБ ще търсят диалог с другите формации на базата на споделената отговорност.

   На срещата с кмета на Велико Търново Даниел Панов и кмета на Свищов Генчо Генчев в офиса на партията Борисов обяви, че именно ГЕРБ са направили всички пречиствателни станции за питейни и отходни води. "Сега понеже предстоят избори - е важно не какво ще се случи на тях, а след тях. Предполагам, че резултатите ще бъдат там някъде - плюс, минус. Ние да се подготвим за един лош сценарий. Тогава ще имаме възможност да споделим отговорността", каза Борисов. 

   Той разкритикува ПП-ДБ и попита кметовете на Велико Търново и Свищов за какво са си говорили с бившия премиер Николай Денков, когато той идвал в града за работна среща. "Освен кетъринг и приятна приказка с Денков - какво свършихте", попита Борисов. 

   Бившият регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков каза, че последните 4 години са били "проспани' и че Законът за ВиК инфраструктурата - важен за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) - не е пипан от 2021 г.

   Според кмета Панов е нужна подмяна на ВиК мрежата, която е в "окаяно състояние". Това е особено голям проблем на фона на голямото безводие, настъпило това лято, посочиха местните управници.

   Кметът на Свищов Генчо Генчев каза, че откакто ПП-ДБ поели управлението на държавата не е имало никакви инвестиции в местната власт. "Не искам да превръщаме проблемите на хората в агитация. Наши приятели са всички, които искат да решим тези проблеми", прекъсна го Борисов. Генчев отговори, че преди е имало чуваемост, а сега - не. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha