Понеделник, 16 Септември 2024

Нептун и свитата му кръстиха над 50 малки и големи в Ряхово

Нептун и свитата му кръстиха над 50 малки и големи в Ряхово
Публикация   01 Септ, 2024   /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     976

Песни и танци, много настроение и забавление за празничната речна вечер

   Традиционният празник „Ритуалът Нептун” се проведе вчера вечерта в Ряхово. Той е организиран от Морски клуб – Ряхово, като до 1990 година заслугата е изцяло негова. В организацията са помагали кметството и дарители, както и от консервната фабрика на селото.

 Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов, който бе гост на събитието заедно със зам. кмета Осман Ремзиев, секретаря Иван Иванов. Атанасов акцентира, че това е един много хубав празник, една традиция, която вече радва най-вече малките жители и гости на Ряхово и на Сливо поле. Атанасов благодари и на читалищата, които се включиха в Нептуновата вечер.

   Празничната вече преминава с много песни, танци на групи за автентичен фолклор и групи към читалищата от населените места  Ряхово, Кошарна, Малко Враново и Борисово. Цялата програма се случи върху новата сцена, която Общината придоби по проект „Красива България”.

 Водещата Антоанета Атанасова, секретар на читалището в Ряхово разказа историята на празника.

   Специално участие взеха Нептун и свитата му от „Веселяците”, които раздадоха кръщелни на малки и по-големи, дошли да получат и име на вид морски вид.

 По-късно децата танцуваха и се забавляваха със свитата на Нептун в различни игри.

  Впечатляваща заря заслужи аплодисменти на публиката и на малчуганите.

В първоначалната визия на празника естестено е било заложено „кръщене” , но в една голяма къща. В първите издания първо се е решавало кой да бъде Нептун и коя- негова подгласничка.. Той задължително е бил облечен с плащ, брада и е носел тризъбец. . Подгласничката е било облечена в булченска рокля. С тях е имало цяла орда пирати, въоръжени с дървени саби, факли и един огромен дървен бръснач. Облечени в дрехи с кръпки, кърпи на главите като някои от тях са били „еднооки”, с превръзка на едно от очите.

Същината на празника започвала когато някой пират хване случаен жител и го слагал насилствено на един стол, където друг пират с една баданарка от кофа с пяна насапунисвал лицето и трети умело с дървения бръзнач избръзвал пяната. Тогава хващали невинния човек и го потапяли в кацата. След това Бог Нептун връчвал кръщелно свидетелство и казвал „Кръщавам те с името хамсия!”.

За отбелязване е, че времето бе благосклонно към организаторите на празника и само леко поръси гости и участници.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha