Напрежението около резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган ескалира в петък. Негови привърженици се опитаха да нахлуят в имота. Те се събраха пред сградата още в четвъртък следобед след като се разбра, че формалният собственик Данаил Папазов настоява Доган да напусне.

Стигна се до сблъсък с полицията, пратена да охранява мястото. Чуха се викове "Мафия". Един от подкрепящите Ахмед Доган заяви на полицаите: "89-та година танковете не ни спряха, камо ли вие да ни спрете. Нашите деди умряха за тая демокрация".

           Сигурност

МВР се е отзовало на два сигнала от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е застрашена, предаде БНР.

   Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия.

   На място е извършена проверка, която е установила, че става въпрос за гражданско-правен спор, към който МВР няма отношение. 

   Материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

   Междувременно, часове наред активисти на ДПС останаха пред сараите в Бояна и резиденцията в парк Росенец в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган, предаде БНТ.

   До напрежението се стигна след като бившият транспортен министър и доскорошен съдружник на Доган - Данаил Папазов, заяви, че е собственик на имотите и поиска почетният председател на ДПС да ги напусне.

   Сутринта обстановката е спокойна, но пък и полицейското присъствие е по-засилено от вчера.

   Часове по-късно пред жилищата в Бояна, в които от години живее Доган, започнаха да се събират активисти на ДПС, които заявиха, че се извършва самоуправство, тъй като в имота са влезли хора, които не се знае какво могат да внесат и изнесат и че не това е начинът за освобождаване на имота. Поискаха и институциите да се намесят. В сараите влязоха и полицаи, но не дадоха информация какво точно се случва.

  Активисти и народни представители се събраха и днес сутринта там, а прави впечатление полицейското присъствие. Те се притесняват за живота и здравето на почетния си председател.

   Лоялни на Доган активисти на ДПС се събраха снощи и пред резиденция Росенец край Бургас, където в момента се намира почетният председател на движението. Поддръжници и симпатизанти на Доган дойдоха от Смолян, Кърджали, Варна, Ямбол и Сливен.