Понеделник, 16 Септември 2024

Съд и прокуратура след 7 години: Гебрев и Кръстев не са престъпна група

Съд и прокуратура след 7 години: Гебрев и Кръстев не са престъпна група
Публикация   30 Авг, 2024   /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     1360

Инж. Кръстю Кръстев: Не пожелавам на никого за преживее това, което беше у мен през тези години. Благодаря на онези, които не избягаха и вярваха в мен

 

  Въпреки че вече от няколко дни е гражданин на Р. България със снети обвинения, главният изп. директор на Дунарит инж. Кръстю Кръстев признава, вче още не може да осмисли радостната новина и да се почувства наистина свободен гражданин.

 Трима прокурори от софийска градска прокуратура излизат с Постановление от 09.07. 2024 г. , че в хода на разследването на не събрани достатъчно доказателства за извършване на престъпление от общ характер.

   Съдът окончателно на 23 август с определение 26 /66 потвърждава снетото от преди 7 години обвинение.

  Не пожелавам на никого за преживее толкова време подобно обвинение. Най-вече заради това, че разбираш, че ако някой реши да те смачка, няма никакви пречки това да го направи. След като си подарил почти целия си смислен живот на един завод и работещите в него, вместо признание да получиш обвинение, че си престъпник. Няма да коментирам как се чувства в подобна ситуация, най вече психическото здраве. Трудно спях, сега не зная дали ще мога да върна нормалното си състояние.

  Не е изключено да се потърси, въпреки случилото се явно нарушаване на всякакви човешки права, справедливост за причиненото страдание през тези цели 7 години. Все пак хората трябва да разберат, че в тази скалъпена история няма грам истина.

  Макар и с огромно закъснение, решенията на продуратура и съд са едно доказателство, че грозният сценарий е бил само и единствено за натиск върху набедените в ОПГ с една единствена цел- собствеността на "Дунарит" са мине в ръцете на актуално днес лице, доказало се с невъзможността да управлява какъвто и да било бизнес.

  Както и усещането, че има хора, които не ме познават и ще кажат - за да му е повдигнато такова обвинение, явно има защо. Видях и в създадената критична ситуация колко и кои хора се отдръпнаха от мен, за да не пострадат. Но пък благодаря на работниците, които с подписка и с протест застанаха зад мен. Това сподели с вълнение Кръстев през Акцент.БГ.

  Първото постановление за привличане като обвиняем за Кръстю Кръстев идва затова, че от февруари 2015 г. до август 2016 г. участват в органазирана престъпна група ОПГ с цел на пране на пари. Заедно с Емелиян Гебрев и неговия син.

  През ноември получава забрана за пътува извън страната /забрана за достъп до класифицирана информация, което прави невъзможно да представлява "Дунарит" като изп. директор.

   През януари 2019 г. обвинението срещу Гебрев е, че е знаел, че "Дунарит" през 2010-2011 година е бил купен с изпрани пари от кръга на КТБ, но въпреки това през 2015 г. е решил да купи завода.

  Привлечен като обвиняем е и адвокат Карадалиев.

   Емилиян Гебрев коментира фактическа обстановка около обвиненията срещу него и сина му. Според него това е било опит за спиране на дружеството "Дунарит" и за неговото придобиване.

"Първата атака срещу мен беше опит за физическото ми отстраняване, а след това и за юридическо отстраняване", изтъкна оръжейния търговец.

    През август 2017 г. близо 500 души, работници и служители в завода "Дунарит" в Русе излязоха на протест на ГКПП "Дунав мост". Тогава стана ясно,  изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев и двама членове на управителния съвет - Никола Стоянов и Тодор Трифонов са депозирали оставките си.

    Според работниците от дружеството, Кръстев бил начело на завода от 2001 година насам и неговото ръководство било успешно - дружеството е имало печалба от 26 млн. лв. за изминалата 2016 година. Всички служители имали осигуровки и добра социална програма.

   По време на общото си недоволство протестиращите работници бяха категорични, че си искат работните места. Те заявиха и че искат Кръстев да остане начело на завода. "Доволни сме от заплатите си. Има договори. Има работа", аргументираха се те.

    Изпълнителният директор на „Дунарит”  Кръстю Кръстев заяви тогава, че срещу него са повдигнати две основни обвинения - за изтичане на пари към Цветан Василев в Белград и за връзка с движение, купуване и продаване на акции. Тези обвинения са несъстоятелни, обяви Кръстев и добави, че те се публикуват основно в една медийна група /б.а тези на Делян Пеевски/. Той съобщи, че е получил на 3 август постановление за повдигане на обвинение. „Нямам материалите, от които да съдя в какво ме обвиняват, но от самото постановление мога само  да тълкувам”, заяви тогава изпълнителният директор.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha