Събота, 14 Септември 2024

Русенци първи ще могат да си купят месо от хибридната порода ,,Черен ангел,,

Русенци първи ще могат да си купят месо от хибридната порода ,,Черен ангел,,
Публикация   28 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1214

Продажбите тръгват от днес в мрежата фирмени магазини на свинекомплекс "Голямо Враново"

    Русенци от днес ще могат да закупуват свинско месо от хибридната порода "Черен ангел". Това съобщи за Акцент.БГ търговския мениджър Георги Палешки по време на официалното представяне в магазина на Свинекомплекс "Голямо Враново" до Русенския университет.

По-високата цена с 25 процента се дължи основно на качествата на предлаганият нов продукт както в България, така и в Европа. Месото от "черен ангел" е силно мраморизирано, крехко, вкусно, обясни Палешки. Освен това позволява да се предлага топло или студено, като се запазват напълно вкусовите му качества. 

  Не трябва да се забравят и направените инвестиции в последните 3 години до възраждане на тази порода с най-вкусното и крехко месо.

  И още нещо много важно и съществено- месото от свинсия бут "черен ангел" е по-добро от това на бута от използваната тардиционна свиня "Иберика"  за направа на популярния хамон.

   „Черен ангел“ е новата хибридна порода български прасета, която е получена след разработка на Свинекомплекс Голямо Враново в партньорство с „Тракийски университет“ и УХТ Пловдив. „Идеята на хората, които са се захванали със този проект е да бъде запазена източнобалканската свиня и създаване на продукт с автентичен и уникален вкус.“.

  Това е порода, която се е отглеждала може би от около 2 000 години в пределите на нашата държава, но преди 5 години по време на африканската чума по свинете, тя е почти изчезнала. Първите около 200 прасенца от хибридната порода вече са родени в свинекомплеса в Голямо Враново.

   „Останаха съвсем малко бройки. И нашата цел е с тези, които са останали – не повече от 100 прасета, да съхраним породата”, заяви Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.

   Първите черни прасенца са се появили на бял свят в началото на февруари.

   В свиневъдството в България повече от 20 години не е правен хибрид. У нас, по примера на животновъдите от Унгария и Испания, издирили най-добрата местна порода, източнобалканската, която се отличавала и с най-добри вкусови качества в Европа.

   „Искаме да използваме индустриалните качества на породата, да достигне за около 5-6 месеца над 120-130 килограма и да запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня”, обяснява Вихрен Димитров.

  А месото от новата кръстоска не само щяло да се конкурира с прочутия испански хамон, но и щяло да бъде по-добро, казват свиневъдите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още