Русенци от днес ще могат да закупуват свинско месо от хибридната порода "Черен ангел". Това съобщи за Акцент.БГ търговския мениджър Георги Палешки по време на официалното представяне в магазина на Свинекомплекс "Голямо Враново" до Русенския университет.
По-високата цена с 25 процента се дължи основно на качествата на предлаганият нов продукт както в България, така и в Европа. Месото от "черен ангел" е силно мраморизирано, крехко, вкусно, обясни Палешки. Освен това позволява да се предлага топло или студено, като се запазват напълно вкусовите му качества.
Не трябва да се забравят и направените инвестиции в последните 3 години до възраждане на тази порода с най-вкусното и крехко месо.
И още нещо много важно и съществено- месото от свинсия бут "черен ангел" е по-добро от това на бута от използваната тардиционна свиня "Иберика" за направа на популярния хамон.
„Черен ангел“ е новата хибридна порода български прасета, която е получена след разработка на Свинекомплекс Голямо Враново в партньорство с „Тракийски университет“ и УХТ Пловдив. „Идеята на хората, които са се захванали със този проект е да бъде запазена източнобалканската свиня и създаване на продукт с автентичен и уникален вкус.“.
Това е порода, която се е отглеждала може би от около 2 000 години в пределите на нашата държава, но преди 5 години по време на африканската чума по свинете, тя е почти изчезнала. Първите около 200 прасенца от хибридната порода вече са родени в свинекомплеса в Голямо Враново.
„Останаха съвсем малко бройки. И нашата цел е с тези, които са останали – не повече от 100 прасета, да съхраним породата”, заяви Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.
Първите черни прасенца са се появили на бял свят в началото на февруари.
В свиневъдството в България повече от 20 години не е правен хибрид. У нас, по примера на животновъдите от Унгария и Испания, издирили най-добрата местна порода, източнобалканската, която се отличавала и с най-добри вкусови качества в Европа.
„Искаме да използваме индустриалните качества на породата, да достигне за около 5-6 месеца над 120-130 килограма и да запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня”, обяснява Вихрен Димитров.
А месото от новата кръстоска не само щяло да се конкурира с прочутия испански хамон, но и щяло да бъде по-добро, казват свиневъдите.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай