Четвъртък, 19 Септември 2024

Кабинетът ,,Главчев 2,, - друг вътрешен министър по същата формула, но и с квота на президента

Кабинетът ,,Главчев 2,, - друг вътрешен министър по същата формула, но и с квота на президента
Публикация   27 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     363

Атанас Илков смени Калин Стоянов в МВР преди изборите на 27 октомври

   "Нямаше кой друг."
Така служебният премиер Димитър Главчев аргументира решението си да предложи директора на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков за министър на вътрешните работи. Пред журналисти той обясни, че до номинацията му се е стигнало след диалог с президента Румен Радев, който миналата седмица настоя за смяна на титулярa във ведомството, за да се "успокои политическата обстановка".
   "Оказа се, че няма много желаещи в МВР, които да са на такава висока професионална позиция. Той е директор на Главна дирекция "Национална полиция", те са още 4-5 такива главни дирекции и нямаше кой. Професионализъм и по-далеч от политиката", обясни Главчев причината да се спре тъкмо на Илков за поста.
 
  Името му като евентуален кандидат за поста се появи неофициално през почивните дни, включително се обсъждаше и като възможен вариант още при подготовката на проваления проектокабинет на Горица Грънчарова-Кожарева. От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче още отдавна определиха Илков като "скрито прокси на Пеевски".
 
  "Ако Главчев сложи министър на МВР, който няма скрита зависимост от Пеевски, ще е стъпка напред. Ако Главчев сложи някой като Темелакиев, Илков или някой друг, който е скрито прокси на Пеевски, това ще е поредният прах в очите на хората", написа преди няколко дни съпредседателят на коалицията Кирил Петков в профила си във "Фейсбук".
 
   И след обявяването на Илков за кандидат за вътрешен министър от "Продължаваме промяната - Демократична България" написаха, че той е приближен до Пеевски. Депутатът от формацията Божидар Божанов обаче посочва, че "той има шанс, разбира се, да ограничи купения и контролиран вот и така да остави Пеевски без гласове".
 
  "Дали ще подпомогне или ще пресече изборните престъпления, зависи само от него. Ние ще му предоставим всички данни за рискови секции, с които разполагаме и призоваваме МВР да действа безпристрастно", пише Божанов.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha