Петък, 13 Септември 2024

Най-слабата реколта от слънчоглед и царевица у нас от над 10 г.

Най-слабата реколта от слънчоглед и царевица у нас от над 10 г.
Публикация   26 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     690

Тази година кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед стартира по-рано от обичайното

   Тази година кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед стартира по-рано от обичайното. При царевицата за зърно ситуацията е идентична. След 15 август се очаква стопаните масово да извършват приирането на слънчогледа и царевицата.

   След проведен в края на юли национален Кроп Тур, посевните специалисти и анализатори от АгроПортал прогнозират най-слабото производство от слънчоглед и царевица в България след вече позабравената, но не по-малко трагична за българския зърнопроизводител 2012 година.

   Заради изключително неблагоприятните горещи и сухи условия по време на ключовите за сформирането на добивите месеци юни и юли, състоянието на пролетните култури в България е много по-лошо, както от обичайното, така и от миналата година. Така след лошата 2023 година, 2024-та ще бъде втората поред с изключително ниски добиви и производство на слънчоглед и царевица.

   Първоначална оценка на АгроПортал за производството на царевица тази година е малко над 2 милиона тона. Тя ще бъде произведена от 481кха площи и среден добив малко под 4.2 т/ха.

   Прогнозата за реколтата на слънчогледа е за производство от 1.59 милиона тона. То ще бъде получено от 950кха площи и близо 1.7 т/ха среден добив. Трябва да се отбележи, че тези цифри са оптимистични, отбелявта от Агропортал. Вероятно ще се наложат допълнителни корекции в зависимост от климатичните особености.

   За сметка на това, жътвата на пшеница приключи при резултати над миналогодишните. Продукцията от пшеница тази година възлиза на около 6,4 млн. тона. Тези количества са с 3,4% над нивото отпреди една година, поради повишения среден добив от декар.

   Съществено по-големият размер на засетите площи с ечемик за реколта 2024 допринася за ръст на производството от около 40% на годишна база.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha