Петък, 13 Септември 2024

Бръшлен празнува с риба на чеверме и домашна ракия

Бръшлен празнува с риба на чеверме и домашна ракия
Публикация   25 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1232

В селото край Дунава за седма година се проведе "Рибен фест"

   За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия.

   Над 170 кг. дунавска риба, предоставена безвъзмездно от Фишери 2009 /Ряхово/, се превърна в повече от 600 апетитни порции и 3 казана вкусна чорба на провелия се вчера Пети Рибен фест - Бръшлен 2022. Близо 1000 бяха гостите и участниците в този празник на рибата и кулинарните проявления от нея.
 
   И тази година фестът се проведе с финансовата подкрепа на Община Сливо поле, млади и по- стари доброволци от Бръшлен, децата от танцовата група "Хоп троп" и дейците на читалище "Братство 1906". Малките показаха голям ентусиазъм в подготовката, декорацията и подредбата на феста.
 
   В продължение на три часа посетителите се радваха на песни и хора, музика и различни атракции, участващи в конкурсите за най-добра ракия
   Журито беше много затруднено да прецени специално за ракията, където бяха се включили 32 участника.
 
   Първо място за най- вкусно приготвена рибена чорба уважаемото жури отсъдено за Силвия Василева от Бабово. Втора награда спечели Емил Исмаилов от Бръшлен, а третото място бе отредено за отбора на Русенски университет.
 
   С най-добре приготвена печена риба се справи Борислав Йорданов от Бръшлен. След него се нареди Георг Георгиев от Бабово. Третата позиция спечели ливанецът Исмаил Надаа.
 
   В конкурса за най-добра ракия домашна журито отличи Марин Маринов от Бръшлен, следван от Велизар Ясенов от Сливо поле и Мария Петров от Бръшлен.
 
   В съревнованието за най-бързо и качествено чистене на риба наградата отиде в Росен Петков от Бръшлен.
%image 5%

   „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба.



Традиционно за рибения фест в Бръшлен, но рядкост за страната, е риба на чеверме. Негови майстори са семействата на Венелин Николов и Богдан Димов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha