Събота, 14 Септември 2024

Откриха реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла и атрактивен експоцентър

Откриха реставрирания мост на Колю Фичето край Бяла и атрактивен експоцентър
Публикация   24 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     1804

Спектакълът завърши с 3D мапинг проекция върху моста на Колю Фичето.

   С официална церемония бяха открити реставрираният мост на Колю Фичето в Бяла и новопостроеният към него експоцентър, разказващ за живота на бележития строител и пресъздаващ моменти от изграждането на съоръжението.

   Началото на консервацията и реставрацията на моста бе поставено миналата година. Дейностите се извършиха по европроект на обща стойност 9,5 млн. лева, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година.

   Мостът при Бяла е една от най-забележителните му творби и истински шедьовър на възрожденската българска архитектура. Той е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. Построен е с помощта на ковачи от Габрово, каменари и дърводелци от Трявна и Дряново, и доброволци от Бяла.

    Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Има 14 свода с отвор 12 м. В средата му се издига мраморна плоча с надпис на арабски език. Майсторът подхожда с изключително новаторство за времето си, като украсява носещите стълбове и сводовете със символни скулптури и релефни изображения на животни.

 

   Началото на тържествения концерт-спектакъл „Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора“ бе поставено точно в 20:30 часа. Режисьор и сценарист е Борис Радев. В концерта участие взехат оркестър, хор и солисти на Русенската опера, а диригент ще бъде Димитър Косев. Ще бъдат представени емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия.В програмата ще участва и танцов ансамбъл „Вакали“. Предвидено е и шествие по моста. В него ще се включат  300 души – гайдари, танцьори, спортисти и млади хора, облечени в народни носии, официални и спортни облекла.

   Водещ на събитието бе Аделина Радева. Спектакълът  завърши с 3D мапинг проекция върху моста на Колю Фичето.

   Припомняме, че мостът е построен само за 2 години и е открит през 1867 г.

   Официални гости на събитието бяха заместник-министърът на туризма Павлин Петров, областният управител на Русе Драгомир Драганов, който подари на кмета Димитър Славов картина с образа на майстора, е дело на Николай Колев , началникът на РУО - Русе д-р Росица Георгиева, зам. кметът на Русе Енчо Енчев. . Той подари на кмета на Бяла Димитър Славов ръчно рисувана икона на покровителя на града Свети Георги Сред гостите бяха още кметът на община Две могили Божидар Борисов, кметът на община Разград Добрин Добрев и др.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още