Четвъртък, 12 Септември 2024

Частните пенсионни фондове искат драстично увеличаване на вноските

Частните пенсионни фондове искат драстично увеличаване на вноските
Публикация   20 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     497

Вноската към капиталовите фондове от втория стълб на пенсионното осигуряване е ниска, в размер на 5 на сто, и е необходимо нейното плавно увеличаване до 10 на сто

   Назрял е моментът за преразглеждането на вноската към капиталовите фондове от втория стълб на пенсионното осигуряване и нейното плавно увеличаване до 10 на сто. Това заяви в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Евелина Милтенова. По думите и в момента вноската е ниска, в размер на 5 на сто, и отдавна е трябвало да се увеличи.

   Преди дни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръча да се подготвят необходимите промени в частното пенсионно осигуряване с цел да се увеличат доходите за старост и гарантират адекватни пенсионни плащания.

  Експертът смята, че трябва да се усъвършенства пенсионното законодателство с въвеждане на мултифондове както за универсалните, така и за доброволните фондове. Всяка забава всъщност поставя пенсионно-осигурителните компании в неконкурентна позиция спрямо други участници на пазара, което силно засяга пряко и самите осигурени лица в България, предупреди Милтенова.

  Тя посочи още, че преходът към въвеждането на еврото за пенсионните дружества ще бъде плавен, портфейлите ще се адаптират лесно, а фондовете ще се радват на по-голяма стабилност и възможности в рамките на еврозоната.

  Според нея тази положителна перспектива гарантира, че пенсионерите в България могат да очакват сигурно и благоприятно бъдеще.

   Според Милтенова приемането на еврото в България се очаква да бъде важна и стратегическа стъпка за частните пенсионни фондове, благодарение на дългогодишните им инвестиционни стратегии в евро-деноминирани активи. Преходът ще бъде плавен, портфейлите ще се адаптират лесно, а фондовете ще се радват на по-голяма стабилност и възможности в рамките на еврозоната, подчерта тя.

  Милтенова не очаква правилото за закръгляване на пенсиите от втория стълб в евро да окаже сериозно влияние върху определянето на задълженията в евро за пенсионни плащания във Фондовете, управлявани от Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

   Тя съобщи още, че по последните статистически данни от Комисията за финансов надзор общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове е 5 024 480, което е нарастване с 0,47 на сто спрямо 31 декември 2023 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha