Понеделник, 16 Септември 2024

Близо 93 млн. евро са вложени в бизнес имоти у нас през първото полугодие

Близо 93 млн. евро са вложени в бизнес имоти у нас през първото полугодие
Публикация   16 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     553

Между 2020 и първото полугодие на 2024 г. са се сключвали около 1200 сделки с къщи на година

   Почти 92,6 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти у нас през първото полугодие на тази година, сочат данни на консултантската компания Colliers International. Над 77% от него се дължи на една трансакция с портфолио от индустриални и логистични имоти и парцели за строеж.

   Сделките с активи, генериращи доход, са над 81% от общия обем. Останалата част са трансакции със спекулативни имоти. 74% от инвестициите са били насочени към индустриални и логистични площи, следвани от хотели (15%), офиси (8%) и земя за строителство (3%).

   Нивата на възвръщаемост при първокласните имоти запазват стойностите си от предходната година – 7,75% за офисни и търговски площи и 7,50% за индустриални и логистични имоти. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар през последните години. Делът на българските купувачи от 2020 г. насам постоянно се увеличава. През първата половина на годината обаче тази тенденция не е валидна, тъй като международните капитали стоят зад 77% от обема, сочат даннит на Colliers.

   Централна и Източна Европа следва тенденцията, стартирала в Западна Европа, на намаление на инвестиционните обеми, като резултат от увеличените лихвени нива. Купувачите продължават да имат очаквания за ниски цени на активите, същевременно продавачите все още не са мотивирани да продават. България не е изключение, като през 2023 г. обемите бяха с почти 25% по-ниски  спрямо предходната година. За сравнение в ЦИЕ този спад беше над 50%. През настоящата 2024 г. се очакват повече инвестиции отколкото през 2023 г., които все още ще бъдат далеч от традиционните стойности, характерни за периода преди вдигането на лихвените нива, пише консултантската компания.

   В по-атрактивните пазари като Полша, Чехия и Унгария се очаква да започне тенденция на сближаване на цени в унисон с намаленията на основната лихва на ЕЦБ, затова Colliers предвижда, че първо там ще се възстановят инвестиционните обеми. В България ценова корекция все още липсва. Същевременно в предходните периоди страната ни запази добри нива на активност, главно поради ниската задлъжнялост на икономиката, както и консервативния подход в инвестирането.

   Приемането на еврото като официална валута в страната се отложи поради неизпълнение на критерия за инфлация, а липсата на редовно правителство може допълнително да го забави. Въпреки това очакванията са, че през 2025 г. този процес ще може да стартира, като това е предпоставка за увеличение на интереса на международните инвеститори към България, счита Colliers.

   Търговските банки продължават да са много активни на кредитния пазар. Увеличението на лихвените нива в Европа не се отрази в голяма степен на местно ниво. През 2024 година банките в Европа за пръв път ще трябва да докладват съотношението на финансирани „зелени“ проекти. Очаква се ESG да бъде все по-важен критерий при взимане на решение за отпускане на кредит, както и да бъде във фокуса и на по-широката общност участници на пазара – предприемачи, собственици, инвеститори, наематели. Цената на подобряване и модернизиране на вече остарелите сгради ще бъде значителна, но ще е по-ниска от алтернативата да бъдат оставени в настоящото им състояние.

                1700 къщи в комплекси в София

   Към първата половина на 2024 г. броят на къщите в комплекси достига 1700, разпределени в 112 жилищни проекта, сочат данните на Colliers. Забелязва се намаляване на средната им квадратура от около 435 кв.м през 2020 г. до 375 кв.м към средата на текущата година. Това се дължи от една страна на тенденцията за изнасяне на местата за паркиране извън застроената площ на къщата, а от друга – на все по-често срещаната концепция „вертикален апартамент“ с по-компактни стаи, по-малки коридори и дворове.

   В активен строеж са над 1200 къщи в повече от 90 проекта, като една трета от тях са концентрирани в петте най-големи проекта. Избраните от инвеститорите локации са южната дъга на Околовръстен път, Бистрица, Панчарево и Лозен.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha