Понеделник, 16 Септември 2024

Румъния: ЕК е одобрила строежа на втори мост над Дунав при Русе

Румъния: ЕК е одобрила строежа на втори мост над Дунав при Русе
Публикация   15 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     518

Сорин Гриндяну обвини България за липсата на ферибот между Русе и Гюргево

   Европейската комисия е одобрила изграждане на втори мост над Дунав между Русе и Гюргево. Предпроектното проучване и одобрено по мехнизма "Свързана Европа", каза румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну по време на проверка на строящ се участък от магистрала А7 Бузъу - Фокшани в източната част на страната в сряда.

   Той беше попитан за трафика по моста над река Дунав между Русе и Гюргево. В момента там тече ремонт на българския участък. В същото време все още не е пуснат ферибот между двата града, който да облекчи  тежкотоварния трафик. България обвинява за забавянето на пускането на ферибота румънската страна.

   "Говорим за ферибот, който няма как да замести един мост. Видях в последно време страшно много публикации на журналисти, свързани с преминаването по моста (…) Разбрах, че има периоди, когато се чака 15 - 20 минути, не се стои с часове. (…) Тези, които смятат, че се чака на моста, защото няма работещ ферибот, нещата не са от румънската страна, а от българската", коментира Сорин Гриндяну предаде румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

   На въпрос в какъв стадий се намира проектът за изграждането на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргев той отговори: "Ние внесохме и беше одобрено по Механизма за свързване на Европа - така започват всички европейски проекти, с проучване за осъществимост - внесохме го и е одобрено. Нов мост над Дунав, който да дублира съществуващия мост и е с европейско финансиране".

----------------------------------------------------------------

   Европейската комисия даде в началото на т.г. зелена светлина за финансиране на предпроектно проучване за нов мост над Дунав при Русе-Гюргево в размер на 6,9 млн. евро. Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави.

   Предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, с дължина около 2 км. Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се в момента автомагистралата „Русе - Велико Търново".

   България и Румъния подадоха през септември 2023 г. съвместното предложение за финансиране от Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното проучване, ще се вземе решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha