Четвъртък, 19 Септември 2024

Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са обвинени в длъжностно присвояване

Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са обвинени в длъжностно присвояване
Публикация   15 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     75

За това престъпление е предвидено от 10 до 20 години затвор и конфискация на част или цялото имущество, ако бъдат осъдени

   Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на трима души за длъжностно присвояване в особено големи размери - бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев (като извършител на престъплението), Румен Гайтански-Вълка (като подбудител) и единия представител на дружеството, усвоило кредита от ББР от на 150 млн. лв.. "Роудуей Констракшън" - Иван Георгиев (като помагач), който е единственият задържан и обвинен като помагач.

   Обвиненията им все още не са предявени задочно, тъй като преди това трябва да бъде изпълнена законова процедура за щателното им издирване и проверка дали са в страната, или извън нея, след което може да се пристъпи към задочното им привличане като обвиняеми, обясниха от прокуратурата. Георгиев е задържан вчера за 24 часа като предстои арестът му да бъде удължен. За периода на цялото разследване Мавродиев и Гайтански не са разпитвани по разследването до момента, обясни зам. градският прокурор Деян Захариев. Той посочи, че прокуратурата няма информация дали те са извън страната и в момента те се търсят на официални адреси.

  За това престъпление е предвидено от 10 до 20 години затвор и конфискация на част или цялото имущество, ако бъдат осъдени, обясни Захариев.

   Кой е Румен Гайтански-Вълка: Боклукът, къпалня "Мария Луиза", незаконен хотел, лош многомилионен кредит?

   Към момента продължават да се събират доказателства и се проверява дали и други длъжностни лица са съпричастни към престъплението. Не е изключено с напредване на развитието на разследването да се съберат доказателства и да се повдигнат обвинения и за пране на пари, обясни зам. градският прокурор. Има възможност да бъде разпитан и собственикът на ТЕЦ "Варна", тъй като според Захариев вероятно наблюдаващите прокурори ще преценят, че трябва да проследят пътя на паричния поток.

   Вчера полицаи, прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията влязоха за претърсване в имоти на Румен Гайтански. Акцията започна заради разследването за кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) на фирма, свързвана с бизнесмена. Още вчера БНТ съобщи, че преди дни Гайтански е напуснал страната. Същото се отнася и за бившия директор на ББР Стоян Мавродиев, за когото също се предполага, че е в Гърция.

   Преди седмица "Капитал" съобщи, че ББР е реализирала почти 100 % загуба от кредит за 150 млн. лв., отпуснат през 2019 г. на свързаната с Гайтански фирма "Роудуей кънстракшън". Тогава шеф на ББР беше Стоян Мавродиев. По информация на изданието от самото начало "Роудуей кънстракшън" е представлявано от адвоката на Румен Гайтански Иван Гео ргиев.

   Последва реакция на Антикорупционната комисия, която реши да поднови разследването, като дори съобщи, че са открити връзки между кредита и фирми, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

   Разследването е прехвърлено на Антикорупционната комисия след промените в закона

Зам. градският прокурор на София Десислава Петрова обясни хронологията на разследването. Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от Българската банка за развитие (ББР). Образувано е и е водено разследване за престъпление по служба. Първоначално е възложено на ГДБОП през 2022 г. като впоследствие е изпратено предложение да се възложи на следовател. Така разследването е продължило при следствения отдел към Софийската градска прокуратура.

 

Полицаи, прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията вчера (14 август) влязоха на проверка в имоти на Румен Гайтански-Вълка

© Юлия Лазарова

   Полицаи, прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията вчера (14 август) влязоха на проверка в имоти на Румен Гайтански-Вълка

   След проведено разследване с постановление от 5 май 2023 г. наказателното производство е било прекратено от наблюдаващия прокурор, тъй като не са били налице доказателства за извършено престъпление. Прокурорското постановление е било потвърдено от по-горната прокуратура, а при последващ контрол от Върховна прокуратура е констатирано, че действително не е налице престъпление по служба, но има пропуски в разследването и непълнота във фактите по случая, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, получили този кредит и съответно не е изследвана възможността евентуално да е бил осъществено друго престъпление.

   С тези мотиви с постановление от 12 януари 2024 г. прекратяването на производството е отменено и делото е върнато за доразследване на наблюдаващия прокурор. Той е дал указания на следовател, който е предприел действия, разпитани са свидетели, включително пред съдия. Изискана е документация от НАП, ДАНС, ББР и други институции. След промените в законодателството, свързани с Антикорупционната комисия (КПК), на която бяха дадени правомощия да разследва, досъдебното производство е иззето от следователя и е изпратено на инспектор от Антикорупционната комисия.

© БНТ

По време на акцията вчера са иззети и няколко автомобила, три от които на много висока стойност от марките "Мерцедес", "Бугати" и "Ролс-ройс".

Преценено е, че е нужно да се претърсят адреси в София и Кърджали, обясни Петрова. Наблюдаващият прокурор е поискал разрешение от съда за претърсване на множество адреси, а Софийският градски съд е дал позволение за 26 обекта. Събрани са предимно документи, иззети са и няколко автомобила, 3 от които на много висока стойност от марките "Мерцедес", "Бугати" и "Ролс-ройс". След като са събрани всички тези доказателства, днес наблюдаващият прокурор е привлякъл и обвиняеми за длъжностно престъпление в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

        Прокуратурата се оплака от политически натиск

   "Още докато се провеждаше разследването, на терен се появиха множество политически коментари и реакции", коментира Десислава Петрова и призова да няма политическа намеса в работата на прокуратурата.

"Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг (от английски език - определяне или избиране на точния момент - бел. ред.). Натискът върху съдебната власт включително чрез внушения да съобразяват поведението си с политическите стремежи е политическа намеса в нашата работа. Призоваваме към въздържание от такава намеса, нека бъдем оставени да си свършим работата, а за резултатите от нея ще бъдете уведомени своевременно", заяви още Петрова.

 

 

 

 


 


 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha