Понеделник, 16 Септември 2024

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха "Галъп интернешънъл Болкан"

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха
Публикация   13 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     506

Купиха го доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки

   Финализирана беше продажбата на сто процента от акциите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл Болкан", която е член на международната асоциация Gallup International със седалище в Цюрих. Учредителите и досегашни акционери в "Галъп интернешънъл Болкан" Андрей Райчев и Кънчо Стойчев прехвърлиха своето акционерно участие на специално учреденото за целта акционерно дружество "Пакстън рисърч", оглавявано от доц. д-р Борислав Цеков."

   Това се казва в съобщение на сайта на "Галъп интернешънъл Болкан". Новите собственици "Пакстън рисърч" са представени като консервативен тинк-танк (мозъчен тръст - бел. авт.) на Изследователски център за нова Европа, ръководен от доц. Цеков, и сдружение "Републикански център" с председател Петър Кичашки. В борда на "Пакстън рисърч" участват адвокат Андриан Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън, която и била председател на Централната избирателна комисия от 2014 до 2019 г.

          Сделката е финансирана от бизнеса на новите собственици

   Посочва се, че финансирането на сделката, чийто размер не е уточнен, "се осигурява от успешния международен бизнес, който развиват доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки, чиито компании са ексклузивен партньор за Балканите на някои от глобалните корпоративни гиганти в сферата на рециклиращата индустрия и търговията с метали".
 

   "Галъп интернешънъл Болкан" става изследователски център с нови направления

Борислав Цеков коментира, че предстои преструктуриране на агенцията, която ще прерасне в изследователски център с три направления.

   Първото е социологическото, което съществува и понастоящем. Второто изследователско направление ще е в областта на конституционното право, политическите науки и публичната администрация - център "Конституционализъм и демокрация", който ще издава и научно списание. Негов ръководител ще бъде проф. дн Георги Близнашки, а членове на редакционния съвет - изтъкнати учени и университетски преподаватели от България, САЩ и др.

   Третото направление, което ще бъде сформирано в близка перспектива съвместно с американски партньори, е център за мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в България.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha