Четвъртък, 19 Септември 2024

През септември очаквайте Комитски събор - 2024

През септември очаквайте Комитски събор - 2024
Публикация   12 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     856

За финал на събитието е предвиден концерт на народния любимец войводата Володя Стоянов

   Осмото издание на традиционния Комитски събор в с. Червена вода, общ. Русе, ще се проведе на 21 септември 2024 г. на стадиона в селото с начало 10.00 часа.

   Организатори са Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта  „Приказка за България“,  Сдружение „България на регионите“, НЧ „Тома Кърджиев-1873“ - с. Червена вода, НЧ „Гоце Делчев-2009“ - гр. Русе.

   Настоящото издание на събора се провежда с подкрепата на Община Русе, Кметство Червена вода, НД „Традиция“ и Пъpвa pyceнcĸa чeтa „Aнгeл Kънчeв“ от сдружение „Пазители на българщината“.

   По традиция същинската част на събитието започва от храма „Св. Архангел Михаил“ в селото с панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби и ритуал-възстановка с освещаване знамето на Червеноводската чета.

   Следва тържествено шествие до паметника на героите и полагане на венци и цветя, заедно с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и официално откриване на събора с полагане на комитска клетва.

   Богатата програма включва конкурс за любителски състави, групи, ансамбли, дуети и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен музикален и танцов български фолклор.

   Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ ще  представи своя най-нов исторически спектакъл „Скрижалите на Тангра“, както и демонстрация на бойни изкуства, конна езда и стрелба с двойно рефлексен лък.

           Посетителите на събора имат възможност да разгледат:

- Реконструкция на Възрожденско кафене и следосвобожденска питиепродавница

-  Целодневно открити музеи

- Демонстрация на приготвяне на традиционни национални ястия и войнишки храни по рецепти на Министерството на отбраната

- Открит музей „Оръжието на българската свобода“ с над 150 експоната

- Павилиони-изложения с местни национални ястия и обичаи от различни региони.

      На обособени площадки желаещите могат да покажат уменията си в стрелба с лък, въздушна пушка и въздушен пистолет. Предвидена е и възможност да си направите за спомен ретро снимка в национална носия или военна униформа.

   За финал на събитието е предвиден концерт на народния любимец войводата Володя Стоянов.

Тагове : събор , комити , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още