Петък, 20 Септември 2024

Нинова вижда див лобизъм за много пари заради райския газ

Нинова вижда див лобизъм за много пари заради райския газ
Публикация   10 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     926

Настоящият закон за райския газ не се прилага.

   Депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви пред Би Ти Ви, че от 3 седмици има постоянни скандали с председателя на парламентарната здравна комисия Александър Симидчиев, защото не вкарва за обсъждане предложението ѝ райският газ да бъде причислен към списъка с наркотичните вещества. Според нея по този начин проблемът ще бъде решен окончателно.

   "Настоящият закон за райския газ не се прилага. Внесли сме кардинално решение това да се реши, но всичко се бави. Имам подозрения за див лобизъм, свързан с много пари и интереси", заяви Нинова.

   Сега действащия закон е приет през 2022 г. в последния ден на 47-то Народно събрание по мое настояване като вицепремиер тогава и внесено от нашата парламентарна група. Тогава беше и първият случай на отравяне на дете с райски газ“, припомни Нинова и подчерта:

   “Сега действащата уредба забранява продажбата на райски газ и пълнители в него, включително и онлайн на лица под 18 години на територия на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, в закрити обществени места, в открити обществени места, с изключение за медицински цели и хранително-вкусовата промишленост”, посочи Корнелия Нинова.

   “Пълна забрана за продажба. Законът е добър. Но, контролът върху изпълнението на закона? Видяхте днес висша форма на демонстрация на липса на държава, на незаинтересованост, на прехвърляне на отговорност. Единият министър казва: аз съм за това да влезе в списъка на наркотични вещества, другият казва: не, това не е наркотик”, добави народният представител от “БСП за България”.

   Нинова посочи: “Няма воля да се реши този проблем, защото става въпрос за мафия, става въпрос за организирана престъпност, става въпрос за милиони, които се печелят от тази организирана престъпност за сметка на здравето и живота на децата ни. Това е и трябва да си го кажем в прав текст”.

   Тя реагира с реплика министъра на здравеопазването: “Абсолютна небивалица! Как може да очаквате мафия, която продава нелегално наркотично вещество или райски газ да ви внесе 1 процент от тези продажби в бюджета за здравни цели? И се вайкате пред нас защо този 1 % не влизал?  Те го продават нелегално – как да ви внесат 1 % в данъци във финансовата система?”.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha