Петък, 20 Септември 2024

38 ловни дружини в Русенско откриват отстрела на пернат дивеч

38 ловни дружини в Русенско откриват отстрела на пернат дивеч
Публикация   08 Авг, 2024   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1132

Тази година ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч започва на 10-ти август

Близо 1500 са ловците от 38 дружинки в Русенско, които тази година ще могат да открият ловния сезон в събота, 10-ти август.

  Той е за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч. Ловуването ще се извършва само през деня. Разрешените часове са от един час преди изгрева до един час след залеза на слънцето.Груповият и индивидуален лов на дребен дивеч ще се провежда в събота и неделя. За гургулицата ловът ще бъде разрешен само в събота.

   Ловците трябва да се съобразят с дневните норми за отстрел, които са следните:

 До 15 пъдпъдъка на един ловец

   Гургулиците, които бяха до 8 на един ловец, са ограничени до три. Открелът ще можа да се извършва само в съботните и празнични дни.

 До 24 броя гургулици по линия на организирания ловен туризъм.

   Важно е да се отбележи, че до откриването на ловния сезон е възможна промяна в Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД). Възможните промени включват намаляване на нормата за отстрел на гургулицата до 3 броя на ловец. По линия на организирания ловен туризъм се предвиждат до 15 броя. Допълнително, за гривяка, горския бекас и обикновената бекасина нормите могат да бъдат до 10 броя на ловец.

   Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. Не са разрешени още ловни хрътки и други средства и методи, които не са допустими според нормативните разпоредби при ловуване.

   Груповото и индивидуалното ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линия на организирания туризъм може да се извършва не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни е забранено.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha