Понеделник, 16 Септември 2024

Мария Габриел е на прага да стане вторият най-важен човек в НАТО

 Мария Габриел е на прага да стане вторият най-важен човек в НАТО
Публикация   08 Авг, 2024   /     akcent.bg   /     709

Името ѝ е потвърдено като най-вероятният следващ зам.-генерален секретар, но още нищо не е решено със сигурност

   Когато остави Мария Габриел изненадващо извън евролистите на ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че тя си има друга работа. Думите му бяха приети по-скоро като опит да се прикрие оттеглянето на доскорошната му любимка от първите редици - още повече, че в следващите месеци Габриел буквално изчезна от националната сцена.

   Оказва се, че Борисов както винаги, е бил прав и Габриел наистина се подготвя за пост - заместник-генерален секретар на НАТО. За първи път информацията се появи като слух преди известно време, а беше написана от Клуб Z във вторник, 6 август. "Капитал" провери с няколко вътрешни и външни източника, за да удостовери, че ситуацията наистина е такава и Габриел е фаворит за поста. Сделката не е договорена окончателно и всичко подлежи на промяна до момента, в който новият генерален секретар Марк Рюте официално назначи заместника си, но към момента изглежда, че бившият вицепремиер и български еврокомисар уверено върви към нова висока позиция.

   Жена, от Източна Европа

В централата на НАТО името на Мария Габриел вероятно за първи път се споменава като евентуален зам.-генерален секретар по време на срещата на върха във Вашингтон (9-11 юли). Причината е, че сегашният зам.-генерален секретар на Алианса Мирча Джоана, излъчен от Румъния, предстои да се включи в президентската надпревара в северната ни съседка и би трябвало да освободи поста си до края август. "Ще говоря с Марк Рюте в края на август. Искаме да направим безупречна последователност", заяви преди десетина дни Джоана.

Защо и как името на Габриел се е появило на масата, остава неясно. Един източник твърди, че това е благодарение на Европейската Народна Партия (ЕНП), където тя има силни позиции. Друг посочва, че името й е било споменато като вече предложено на срещата във Вашингтон, на която присъстваха всички външни министри от Алианса. Позицията все още не е напълно договорена, но източниците на "Капитал" смятат, че Габриел е много близо до поста. Тя има добър международен профил, няколко високи позиции и разбира се, онези вечни два аргумента, които често се изтъкват при кандидатура от България: жена е и е от Източна Европа, която е особено важен регион за НАТО след началото на войната в Украйна.

Тя има подкрепата на САЩ и Великобритания, а никой не се е обявил против. Самата Габриел не отговори на обажданията на "Капитал".

Основен въпрос, разбира се, е дали България стои зад кандидатурата, тъй като е логично такива високи постове във важни организации да бъдат подкрепени от страните-членки. Въпреки, че никой не е коментирал официално, дипломатически източник казва, че "ако Борисов не стоеше зад тази кандидатура, ние щяхме бързо да го разберем". Доскоро имаше съмнения, че тя е изпаднала от най-близкия кръг на лидера на най-голямата партия.

Тук въпросът е кой ще управлява в България и би ли получила тя евентуална подкрепа от следващо служебно правителство.

Какви са функциите на зам-генералния секретар на НАТО

Избирането на бившия нидерландски премиер Марк Рюте на най-високия пост в НАТО бе част от по-голяма сделка, която включваше преизбирането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, а на Роберта Мецола на европарламента. Позициите на заместниците му обаче имат друг, малко по-различен, принцип на избиране.

Зам.-генералните секретари на НАТО не се избират от Северноатлантическия съвет, който е висшия политически орган на алианса и взима решенията си с консенсус. Практиката до момента е те да се посочват от генералния секретар след неофициални политически консултации със съюзниците и да имат подкрепа от държавата, която ги излъчва. Казано с други думи: ако Мирча Джоана се оттегли през следващите седмици, Габриел би трябвало да бъде назначена от Йенс Столтенберг в координация с Рюте, който ще заеме поста генерален секретар през есента.

Важно да се отбележи също, че постът на зам.-главен секретар, на който в момента е Мирча Джоана, до допреди това традиционно е бил заеман от американец през последните години. Неофициално се твърди, че румънецът е бил назначен от една страна - за да се даде по-голяма тежест на съюзническите държави от източния фланг на НАТО, но от друга - за да не успее Доналд Тръмп да сложи свой човек с изолационистки възгледи на поста по време на първия си мандат. В този контекст е възможно администрацията на Байдън в момента да бърза да повтори тази стратегия преди президентските избори в САЩ.

   Коя е Мария Габриел

   Мария Габриел бе евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП от 2009 до 2017 г. В Европейския парламент тя се занимаваше предимно с теми, свързани със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка; миграционната политка на блока, визите от трети страни (тя бе докладчик по рекорден брой досиета за отпускане на безвизов режим на държави като Косово и др. в ЕС).

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията "Юнкер". В периода 2019 - 2023 година е еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията "Фон дер Лайен".

   На 6 юни 2023 година е избрана за вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Николай Денков.

Тагове : Габриел , НАТО ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha